lauantai 7. kesäkuuta 2014

Kotona taas!

Pécs

Viisi maata, viisi eri valuuttaa (niitäkin jäi taskujen pohjalle, onneksi myös euroja). 13 eri majoituspaikkaa, enkä mitään unohtanut perääni. En myöskään hostelien ovien tai lokkereiden avaimia itselleni. Reissu meni melkein niin kuin etukäteen suunnittelin, Sarajevon väliin jääminen tulvien takia harmittaa, mutta onhan taas hyvä syy palata Balkanille. Banja Lukan paria sadepäivää lukuun ottamatta sää suosi koko matkan.

Unkari; Budapest on vanha tuttu ja Pécs ihastuttava uusi tuttavuus.

Bosnia-Hertsegovina; Banja Luka oli sateisen harmaa eikä näyttänyt parastaan, Mostar on turistisuudestaan huolimatta hieno kohde, sinne on aina mukava palata.

Kroatia; Zagreb on mukava, eläväinen kaupunki ja laajensi minun Kroatian tuntemustani. Cavtat tuli reitilleni vähän yllättäen, mutta toimi uima- ja rentoutumispaikkana mainiosti. Dubrovnik oli vähän pakkopullaa lentokohteen takia, mutta oli ihana nähdä Zeljka.

Montenegro; minulle ennestään tuttu, mutta halusin näyttää Hannulle varsinkin viehättävän Perastin. Kotorissa voisin viihtyä pidempäänkin.

Albania; hieno yllättäjä, tänne mennään uudelleen! Ei Tiranaan, jos sen voi jotenkin välttää, vaan pienempiin kaupunkeihin/kyliin ja etelän rannoille. Matkaa voisi jatkaa Makedoniaan ja sieltä Kreikkaan. Käsittämättömän halpa maa.

Hannun mielestä tämä oli paras reissu ikinä. Eikä mikään ihme, sillä hän koki kaksi  hienoa maata; Montenegro ja Albania.

13 majoituskohdetta; ensimmäisen kotona nukutun yön jälkeen piti taas hetki miettiä, mikä maa, mikä valuutta. Ruoho oli kasvanut pihalla törkeän korkeaksi ja voikukat vallanneet nurmikon. Kukkapenkkiä ei näkynyt kielonlehtien ja rikkaruohojen seasta. Kielot olivat jo kukkineet, mikä suuresti harmittaa minua, mutta jostainhan on luovuttava, jos haluaa välttää koivujen kukinnan kotimaassa. Onneksi syreenit, ruusut ja lupiinit ovat parhaillaan kukassa.

Kun laskeuduimme Vantaalle, Suvi soitti ja muistutti, että sunnuntaina on helluntai ja kaupat kiinni. Kävin lentokentän Alepassa täydentämässä varastoja, joita Hannu oli hankkinut ohjeitteni mukaan. Pistimme kotona pesukoneen pyörimään, avasimme kylmän proseccon ja tein tonnikalapastaa.

Minun 32 päivän varsinaiset matkakulut olivat yhteensä 734€ (lennot 180, majoitukset 343 ja kaikki siirtymiset 211). Saman verran meni syömisiin, juomisiin, retkiin ja tuliaisiin. 

Reissu opetti minulle muutaman uuden sanankin; tulva = flood/floods, shitet = myytävänä (albania). Vihdoin opin myös pakkaamaan oikein; jätin kotiin kaikki kiristävät ja rypistyvät vaatteet. En ottanut mukaan ainuttakaan pellavatunikaa, sen sijaan toppeja, trikoita, kesämekkoja ja kevyitä neuleita.

3 kommenttia:

 1. Eipä ollut reissu hinnalla pilattu. Olen lukenut monet tarinat matkoistasi, ja olet ainakin osasyyllinen siihen, että ensi kevään matkani taitaa suuntautua Balkanille :)
  Myös Portugal ja Lissabon on listalla, kiitos Sinun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, jos olen saanut jonkun innostumaan Balkanin maista! Itse suosin low budget -matkoja, joissa etsin edullisimmat lennot ja majoitukset. No, Italian reissu ei ollut niin low budget... Omia suosikkejani ovat Portugali ja Balkanin alue, kärkikolmikkoon kiilaa myös Espanja, jossa minulla on vielä paljon nähtävää.

   Olet näköjään vieraillut hiljattain Prahassa, pitääkin vilkaista videoblogiasi. Vietämme joulukuussa viikon Prahassa ja poikkeamme myös Český Krumlovissa.

   Poista
  2. Prahassa on varmasti hienot joulumarkkinat. Tunnelmia kesäisestä Prahasta:auringonalla.pallontallaajat.net. Itselläni kärkimaita ovat historialliset kulttuurimaat Espanja ja Italia.Varma olen siitä, että pidän myös Balkanin alueesta.

   Poista