![]() |
Pepa Päivinen Quartet |
Lauantaina menimme Rekolan Kinoon kuuntelemaan Pepa Päivinen Quartetin improvisoitua jazzia. Samalla sain pyydettyä Timo Kämäräiseltä nimmarin hänen cd-levyynsä. Sunnuntaina kävelin Kuusijärven ympäri. Porukkaa oli sekä avannossa että grillipaikalla. Kunhan sää lämpenee, täytyy tehdä eväsretki Sipoonkorpeen.
Helsinkipäivä
Toimiston lukupiiri oli taas hyvä syy viettää iltapäivä Helsingissä. Näyttelytkin olivat jo osin vaihtuneet, ensin kävin Amos Rexissä katsomassa/kuuntelemassa palestiinalais-tanskalaisen Larissa Sansourin videoteoksia. Vanhat filmit vuosikymmeniä jatkuneen sodan vaurioittamista rakennuksista ja ihmisistä eivät paljonkaan eroa iltauutisista, mitä nyt sotakalusto on modernimpaa ja tuhoaminen tehokkaampaa. Istuin kuuntelemaan surullisen kaunista aariaa, jonka esittää palestiinalainen sopraano Nour Darwish.
Eniten pidän esittävästä kuvataiteesta, valokuva- ja lasitaiteesta. Siksi suoriuduin rivakasti Taidehallin tämänhetkisestä näyttelystä. Olin miettinyt pariakin lounaspaikkaa, mutta sushia teki mieli ja suunnistin taas Kampin Fusioniin.
![]() |
Maija Lavonen |
![]() |
Henrik Tikkanen |
![]() |
Henrik Tikkanen |
Perjantaina Hannu suostui vielä tekemään viikkosiivouksen ruokapalkalla ja kävimme Pikkutammessa lounaalla, samalla kävin Budgetsportissa ostamassa lisää vaellussukkia. Iltapäivällä Hannu vei "pikkupojat" Ilmailumuseoon. Kuka mahtoi olla eniten innoissaan, vaari vai pojat? Lauantaina nappasimme Ritun kyytiin ja menimme katsomaan Almodóvarin hienon leffan "The room next door". Kotona katsoin pois nauhoitettuja elokuvia, mm. Tiina Lymin varhaistuotantoa (2016) "Äkkilähtö".
Maanantaina kävin vielä hierojalla, ostin meille laskiaispullat ja illalla pakkasimme vetolaukut.
Helmikuun kirjoja:
Sally Rooney "Normaaleja ihmisiä". Olen jo monta vuotta ehdottanut kirjaa toisen lukupiirini listalle, mutta aina se on sivuutettu. Liikaa seksiä? Vuosia sitten katsoin kirjasta tehdyn saman nimisen, hienon tv-sarjan (loistavat näyttelijät). Nyt kun luin kirjan, totesin sarjan noudattaneen uskollisesti tekstiä. Marianne ja Colleen ovat tunteneet toisensa lapsuudesta lähtien, ovat koulutovereita, mutta eivät ikimaailmassa (luokkaeroista johtuen?) voi tunnustaa, että tuntevat vetoa toisiinsa. Molemmat uskovat olevansa "erilaisia", eivätkä mitään muuta toivo kuin olevansa "normaaleja", muiden kaltaisia. On-off -suhde jatkuu molempien muutettua pikkukaupungista Dubliniin opiskelemaan. Syvä ystävyys säilyy, vaikka molemmilla on välillä muitakin suhteita.
Ann-Helén Laestadius "Varkaus". Ruotsin vuoden kirjaksi 2021 valittu teos kertoo saamelaisten ja lappilaisten eriarvoisuudesta ja huonoista väleistä, poronhoidon vaikeuksista ja pitkistä välimatkoista saada tarvittaessa apua. Saamelaislapset laitetaan tavallisiin kouluihin toisten kiusattaviksi ja puhumaan "pakkoruotsia". Naisilla ei paljon sananvaltaa ole, he hoitavat kodin ja lapset, kun miehet ovat pitkät päivät hoitamassa poroja. Ilmastonmuutos huolestuttaa, kun jo helmikuussa sataa vettä. Poroja varastetaan, tai oikeammin rääkätään ja tapetaan. Pienen lapsen pelko pysyy mielessä aikuisuuteen asti, nuoret miehet tappavat itsensä, kun eivät näe tulevaisuudessa mitään odotettavaa.
Rachel Cusk "Toinen paikka". Nainen näkee Pariisissa taidemaalari L:n teoksia, ihastuu niihin ja kutsuu miehen residenssiin, perheensä rakentamaan vierastaloon, johon on majoittanut muitakin taiteilijoita. Nainen on kipuillut entisen elämänsä kanssa, mutta on nyt löytänyt onnen toisen aviomiehensä ja luokseen palanneen tyttären kautta. Hän toivoi löytävänsä L:stä sielunkumppanin ja odottaa keskusteluja tämän kanssa, samalla kun taiteilija voi ikuistaa tauluihinsa perheen niin rakastamaa maalaismaisemaa. Mies käyttäytyy kuitenkin emäntäänsä kohtaan törkeästi, melkein vihamielisesti. Kun L sairastuu, perhe joutuu huolehtimaan yksinäisestä, lähes varattomasta miehestä, kunnes tämä vähän parannuttuaan lähtee jatkamaan (viimeistä) matkaansa. Rachel Cuskilla on ilmiömäinen taito luonnehtia ihmismieltä ja sen monimutkaisuutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti