perjantai 16. joulukuuta 2016

Joulupuuhia


Viikkosiivous helpottaa joulunaluskiireitä, eivätkä työt pääse kasautumaan jouluviikolle. Joululahjoja hankin pitkin syksyä alennusmyynneistä ja Anttilan loppuunmyynnistä. Yhteiseksi lahjaksi ostimme loppiaismatkan Vilnaan ja liput Cristina Brancon konserttiin maaliskuulle. Itselleni ostin hajuvettä ja uusin museokortin vuodeksi eteenpäin.

Ensimmäisenä adventtina paistoin piparit ja vaihdoin keittiöön punaiset verhot ja pöytäliinan. Hannu pesi kylppärin kaakelit, minä siivosin yläkerran ja perustin sinne tonttupajan. Ikkunat saivat kyntteliköt ja paperitähtiä. Ulkona palavat jouluvalot vain terassilla. Muu valaistus hoituu lyhtykynttilöillä.

Kannoimme nojatuolit terassille ja Hannu harjasi niistä pölyt pois. Sohvassa on ollut koko vuoden punaiset päälliset, kesäksi peitin sen pastellin tilkkutäkin alle. Ikkunat ja verhot pesimme kesällä, olohuoneeseen tuli joulu kun vaihdoin pöytäliinat ja sohvatyynyt. Tunnelma syntyy kynttilöillä ja kukilla. Pyyhkäisin keittiön pinnat ja keräsin Pelastusarmeijalle turhia pyyhkeitä ja liinavaatteita. 

Joulukuun pakkasilla sain pakastimen sulatettua ja siivottua. Peitot, tyynyt ja petauspatja tuulettuivat koko päivän ulkona. Paistoin karpalo-valkosuklaapikkuleivät ja tein ensimmäiset bataattivuoat (vuohenjuustolla) pakastimeen. Muut leipomiset jätän suosiolla Suville, teen korkeintaan yhden kuivakakun, joka tänä vuonna voisi olla rommirusinakakku.

Ruokaperinteitä noudatan silleillä, rosollilla ja joululaatikoilla. Ehkä kokeilen vaihteeksi porkkanalaatikkoa aasialaisella twistillä (ja järkytän taas kuopukseni konservatiivisen mielen). Ensimmäisen kerran yhteiselomme aikana kalkkuna vaihtuu (viljapossun) kinkuksi.

Osan joulukorteista lähetin jo Prahasta, osan jätämme lähettämättä ja lahjoitamme säästyneet rahat hyväntekeväisyyteen. Pikkuvelikin saa tänä vuonna itse tehdyn kortin.

Zumba-ohjaajamme Welinton karkasi joululomalle kotimaahansa ja Rekolan Raikkaan jumpat loppuivat joulukuun puolivälissä. Konsertteja ja muita tapahtumia on joulukuussa paljon, päällekkäisistä valitsin Lääkäriseuran glögikutsut, joissa tapasin tuttuja ja nautin hyvästä tarjoilusta.


Kuukauden kirja: Soili Pohjalainen ”Käyttövehkeitä”. Lämpimällä huumorilla kirjoitettu nuoren naisen kasvutarina, jota varjostavat veljen mystinen katoaminen, vanhempien ero ja isän kuolema.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti