sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Hyvää yrittää, mutta priimaa pukkaa

 https://illusiasianreseptit.blogspot.com/

 

Nakkikeitto 2.0

Päätin yhdistää kaksi lempireseptiäni (meksikolainen papusoppa ja naudanlihapata), vaihdoin chorizon ja naudanpaistin uudenvuoden nakkeihin, käytin pakastimesta sieniä ja lehtikaalisilppua, säilykevarastosta letšoa, tomaattimurskaa ja papuja. Hyvää tuli! 

Suojaa, pakkasta, suojaa, pakkasta... Juuri, kun ehdin kehua kivuttomia koipiani, askellusta pehmentänyt lumi suli pois ja kävelytiet muuttuivat jäisen liukkaiksi. Yhden kerran (toistaiseksi) lankesin polvilleni ja löin vasemman kämmeneni. Saman, joka tärähti, kun vuosia sitten kaaduin Viragolla Inkoontiellä.

Testasin Lidlin kreikkalaista kanapataa. Kuten muihinkin patoihin, lisäsin sieniä, marjoja, kuivattua lehtikaalia, ruokakermaa ja mausteita. Pata tunniksi uuniin, lisäksi ruokakauraa, salaattia ja hilloja. Seuraavana päivänä pata oli lämmitettynä vielä parempaa!

Yhtenä päivänä söimme hernaria (ruokakermalla, sinapilla ja yrteillä tuunattuna), toisena chilitonnikala-salaattia.

myhome

Joulunpunaiset liinavaatteet päätyivät pesuun, niiden tilalle vaihdoin yhteiseksi joululahjaksi ostamani myhome-pussilakanat. Ei minusta olisi hotellisiivoojaksi (ainakaan urakkapalkalla); käänsin ja väänsin lakanoita, ennen kuin huomasin, että niiden toisessa päässä on piilonapit. Lopputulos on herkullinen ja sävy sopii makkarin tapettiin.

Appelsiinit ovat nyt edullisia ja käytin niitä myös ruuanlaittoon. Appelsiinikanapataan laitoin broileria, appelsiinisiivuja (ja raastettua kuorta), fenkolia, sipulisilppua, mausteita ja Limonello-ruokakermaa. Toki myös kourallinen kuivattuja sieniä. Lisäksi ruokakauraa ja hilloja.

Kalevankadun Putte´s Pizza tuli tutuksi, kun olin vuosia töissä saman kadun varrella. Viikottaisilla lounailla söin mm. hyvän torstaihernarin, parhaan hernarin olen kuitenkin syönyt Riiassa. Nyt Putte's on tullut myös Tikkurilaan, sitähän pitää käydä kokeilemassa!
 

Sunnuntaina oli pitkästä aikaa Hannun kokkausvuoro. Pysyin pois jaloista ja tuplasin normipäivälenkkini. Etsiydyin uusille poluille ja pikkuteille, matkaa kertyi 10-12 km. Sain toivomani täytetyt paprikat vuohenjuustolla.

"Luistelurata" Matarissa

Ensimmäinen lapsenlapsi suurperheessämme sai positiivisen tuloksen koronatestissä. Kiitos rokotusten, oireet olivat lieviä ja muu perhe pysyi terveenä.

Tein loimulohisalaattia ja kietaisimme sen tortillalättyihin, ettei mene liian kevyeksi. Poistimme ikkunoista jouluvaloja. Tuli niin pimeää, että ripustin illalla aulan verhotankoon yhdet ledivalot.

Putte's Bar & Pizza

Siivouspäivänä otin vapaata kokkihommista ja menimme pizzalle Tikkurilan Putte's Bar & Pizzaan. Salaattipöytä luvattiin ensi viikoksi, joten on syytä tulla toistekin. Kahvin kanssa talo tarjosi ihanan tiramisun.

Loppuviikosta sain kuivaan nahkaani öljyhoidon, hintaan sisältyi 90 minuutin kokovartalohieronta.

Lauantaina jätin Hannun kokkaamaan ja lähdin vaeltamaan "sienimetsääni". Valtteri-myrsky teki tuloaan ja puut pudottivat lumipeitettään. Laduilla riitti vielä väkeä hiihtopäivän kunniaksi lähes ruuhkaksi asti. Hannu yllätti minut kreikkalaisilla perunoilla ja lihapullilla. Hyvää oli!

Uimarantani Valtterin jälkeen.

 

Tammikuun kirjoja:

Indrek Hargla "Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus". 1400-luvun alun Tallinnassa putoilee päitä tiuhaan. Raatimiehiä auttaakseen apteekkari Melchior ryhtyy selvittämään murhia. Samalla hän kantaa mukanaan sukunsa miesten synkkää salaisuutta, johon eivät lääkkeet, rohdot tai rakkaat vaimotkaan auta. Lukemista olisi rikastuttanut (ja helpottanut) nimiluettelo virkanimikkeineen ja Tallinnan vanha kartta. Toki nykyisestäkin vanhakaupungista löytyvät samat kirkot ja kadut. Ensimmäinen Melchior-kirja innostaa lukemaan loputkin. Suunnittelen myös omaa Melchior-kävelykierrosta jollekin Tallinnan reissulle. 

Veli-Pekka Hänninen "Edu Kettunen". Hurmaava kirja hurmaavasta ihmisestä. Hänninen on kuunnellut haastateltavaansa herkällä korvalla, tekstissä kuuluu Edu Kettusen oma ääni (mutenkin kuin lainauksissa). Edun monissa konserteissa käyneenä olen viehättynyt musiikin lisäksi hänen tarinoistaan, jotka useimmat on onnistuttu kokoamaan tähän kirjaan. Tavallinen, vaatimaton ihminen. Isolla iillä. Kun lauantaina jatkan kirjan lukemista "Edu sai puhelun Pekka Ruuskalta" (sivu 160), soi radion iltapäiväohjelmassa sattumalta samaan aikaan Pekka Ruuskan "Rafaelin enkeli". No, minähän olen fatalisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti