sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Syksyn tuulia


Kotiinpaluu Rooman helteistä suoraan Suomen syksyyn oli varsin kolea. Aloitinhan kesänvieton jo maaliskuun alussa Portugalissa ja pitkän kotimaan kesän jälkeen oli vaikea totutella kylmään kosteuteen ja pitkiin kalsareihin.

Onni halusi tulla meille yökylään syyslomaviikolla. Kävimme yhdessä Ikeassa ja ruokakaupassa ennen kuin tulimme kotiin pullakahville ja ruuanlaittoon. Poika on hoikka kuin oljenkorsi, on alati nälkäinen ja syö reilusti. Olin ilahtunut, kun hän halusi minun tekevän tortillojen lisäksi ”niitä maustettuja porkkanoita” eli uunissa kypsytettyjä hunaja-yrttiporkkanoita, joita kesällä tein grilliruokien lisukkeeksi. Vierailu jäi niin lyhyeksi, etten saanut Onnista apua haravahommiin. Suvi haki hänet jo aamupäivällä, he olivat menossa kylään lounaalle. Sen verran poikkesivat sisälle, että Ilona ja Onni ehtivät vähän riehua (vanhassa talossa on hauska leikkiä piilosta) ja Noel kiljua korkeaa ceetä. Johtuu kuulemma siitä, että poika on ruvennut vierastamaan.

Noelilla on leipurin kädet
Ennen Bromarvin viikonloppua ehdin haravoida pihatien ja Hannu veti leikkurilla nurmikot siisteiksi. Sunnuntaina, kun tulimme kotiin, tuuli oli irrottanut tammista loput lehdet ja tuonut naapureiden vaahteran lehtiä meidänkin puolelle. Reissujen jälkeen nautin ruuanlaitosta. Pilkoin, kuutioin ja raastoin tuoreita kasviksia ja lisäsin sieniä lähes kaikkiin ruokiin. Keräsin vielä naapurin mustamarja-aronioita smoothieen ja pakastimeen.

Kävimme katsomassa mainion Grand Budapest –leffan ja sen jälkeen syömässä nepalilaisessa Himshikhar-ravintolassa. Viikonloppuna laitoin myös kukkapenkit talvikuntoon ja istutin pari pussillista kukkasipuleita, jotka joku kuitenkin taas syö.

Jätin joogatunnin väliin ja tapasin noitasiskoja Lohjalla. Sitä ennen kävin Virekodissa äidin luona (vaipanvaihtoa ja sauvakävelyä). Oli ihanaa nähdä pitkästä aikaa rakkaita ystäviä, harmi vain, ettei koko porukka ehtinyt paikalle. Kahden tunnin kahvittelun lomassa vaihdoimme kuulumisia ja puhuimme toistemme päälle. Pitäisi tavata vähän useammin.

Syksyn kirjoja:

Riikka Ala-Harja ”Reikä”. Kehuttu kirjailija taitaa myös novellien teon.

Marina Lewycka "Traktorien lyhyt historia ukrainaksi" (lukupiirin kirja). Ukrainasta Englantiin aikoinaan muuttanut vanha leskimies päättää pelastaa yhden maannaisensa menemällä tämän kanssa naimisiin. Aietta tuskin estää naisen nuorehko ikä ja jumalainen ulkomuoto. Miehen tyttäret eivät tästä oikein tykkää, vaan pelkäävät naisen huijaavan isän rahat ja käyttävän tätä muutenkin hyväkseen. Kirja nostaa esiin myös Ukrainan karun historian ja Stalinin jälkeensä jättämät miljoonat uhrit. Jotenkin niin tätä päivää...

2 kommenttia:

  1. Kiva kun kävit blogissani ja kommentoit.

    VastaaPoista
  2. Juutuin sohvan nurkkaan lukemaan blogiasi. Hyviä kuvia ja ihania reseptejä! Omat reseptini löytyvät viime vuoden marraskuun päivityksestä.

    VastaaPoista