tiistai 12. maaliskuuta 2019

Kulttuuria ja kokkauksen ulkoistamista

František Kupka
František Kupka

František Kupka
František Kupka
František Kupka
František Kupka
František Kupka
Pidin vaihteeksi Helsinki-päivän. Kävin Kampin kampaajallani hakemassa väriä päähän ja vaihtamassa kuulumiset. Lounaan söin Annelin kanssa Pikku-Nepalissa ja kävin toimistolla kahvilla. Amos Rex on tiistaisin kiinni, menin Ateneumiin katsomaan František Kupkan mielenkiintoisen näyttelyn, joka koostui taiteilijan pitkän uran aikana maalaamista erityylisistä tauluista.

Shoplifter
Shoplifter
Lee Mingwei
David Shrigley
Ennen kotiin lähtöä menin vielä Kiasmaan katsomaan helmikuussa avatut näyttelyt: Frafnhildur Arnardóttirin pörröinen installaatio, taiwanilaisen Lee Mingein "vaatekorjaamo", jonne vieraat voivat tuoda vaatteita korjattaviksi ja keskustella samalla taiteilijan kanssa. Vaatteen voi halutessaan jättää näytteillä olevaan vaatekasaan sekä brittiläisen David Shrigleyn tekemä 3-metrinen mallinukke, yleisö voi piirtää alastonmallin "piirustusluokassa" ja jättää teoksensa näytille.

Keskiviikon kehonhuoltotunnin jälkeen kävelin Tikkurilaan. Lounastreffit oli sovittu Long Hua -ravintolaan, sen jälkeen menimme Bio Grandiin katsomaan loistavan Bohemian Rhapsody -matinealeffan. Ihan kuin konsertissa olisi istunut!

Torstaina pidimme vaihteeksi salaattipäivän. Kävin otattamassa koepalan ihostani, nyt on leuka tikattuna. Iltapäivällä kokoontui lukupiiri ja illalla oli vuorossa vauhdikas tanssitunti.

Ismet Perttilä
Haimme Onnin koulusta ja menimme Ismetiin syömään. Hän oli jo etukäteen päättänyt syödä cheese burgerin. Jälkiruuaksi oli suussasulavaa suklaamoussea. Veimme Onnin kotiin ja jatkoimme matkaa äidin luokse, sieltä vielä Caritalle kahvittelemaan. Äiti oli hyvällä tuulella ja suostui avaamaan alati nyrkissä olevat kätensä, että sain ne pestyä ja rasvattua. Viemme siskon kanssa hänelle proteiinirahkoja, mehua ja hedelmiä, että hän söisi tarpeeksi. Kovasti äiti on laihtunut ja pyrimmekin ajoittamaan vierailumme ruoka- tai kahviaikaan, jotta voimme syöttää häntä.

Tässä elämänvaiheessa viikonpäivillä ei ole juurikaan merkitystä, silti lauantai on lempipäiväni. Jos meille ei ole tulossa vieraita tai itse emme ole menossa mihinkään, päivä on varsin leppoisa ja rentouttava. Aamupäivän jumppatunnin jälkeen käyn yleensä kävelylenkillä, mutta nyt oli niin sateista, että tulimme kaupan kautta suoraan kotiin. Oli pizzapäivä, Hannu hoiti kokkauksen ja minä sain toivoa täytteet; tonnikalaa, anjovista ja simpukoita. Iltapäivä lepäiltiin ja kuunneltiin musiikkia, ilta kului tv-sarjoja seuraten ja korttia pelaten.

Asumme niin "metsän keskellä", että peurat kävelevät pihallamme. Käyvät ilmeisesti naapurin lintulaudalla.


Amos Rex, Oodi + lukupiiri

Amos Rex
René Magritte
René Magritte
Louis Valtat
Studio Drift "Materialism"

Pidin seuraavallakin viikolla Helsinki-päivän; lounastreffit Tuulan kanssa Ravintola Pääpostissa, jonne oli kokoontunut myös useita ryhmiä ja jouduimme hetken jonottamaan. Kävin yksin katsomassa Amos Rexin näyttelyt. Tällä kerralla ei jonoja ollut, johtuen ehkä siitä, että päänähtävyys "Drifter" - leijuva benonikuutio - oli "huollossa". Katsoin muut näyttelyt ja 11 minuutin elokuvan "Drifters", jossa lukuisat betonikuutiot leijuivat niittyjen, vuorien ja joen yläpuolella yhtyäkseen lopulta yhdeksi suureksi "Trumpin muuriksi". Aitoutta lisäsi maastossa näkyvät kuutioiden varjot ja sementin pöllähdykset, kun kuutiot törmäsivät toisiinsa. Helppoako se on animaatiota apuna käyttäen saada betonikuutiot leijumaan, mutta minä haluan nähdä myös sen "oikean" kuution ilmassa. Olenhan työvuosieni aikana nähnyt yhden jos toisenkin betonitehtaan tuotantoa.

Museosta poistuessani ulkona satoi räntää. Olin Oodissa etuajassa ja kiertelin hetken tiloja katsellen. "Opi neulomaan Oodissa" -ryhmä oli kokoontunut keinutuoleille neulomaan sukkia. Lukupiiri oli varannut yhden ryhmätilan, siinä olikin paljon mukavampi kokoontua kuin meluisassa Musiikkitalon kahvilassa. Keskustelimme Didierlaurentin kirjasta "Lukija aamujunassa", josta useimmat ryhmämme jäsenistä pitivät kovasti. Niin minäkin!

Loppuviikko menikin mukavien vieraiden seurassa. Torstaina meillä kyläilivät Ami ja Roksu, jotka toivat tuliaisina Rummikubin ja opettivat meille sen pelaamisen. Perjantaiksi olin kutsunut meille ensivierailulle kylällä asustavan leskimies-Matin, jonka kanssa aika kului rattoisasti Kreikan matkoja muistellen ja musiikkia kuunnellen. Kyläilyt jatkuivat vielä lauantaina, kun houkuttelimme Maijan jumpan jälkeen mukaamme katsomaan "A star is born" -elokuvan. Pääsimme hänen kyydissään kotiin ja Hannu teki meille pizzaa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti