Uusien koronarajoitusten takia kirjastot sulkeutuvat, Rekolan Raikkaan jumppatunnit perutaan, lukupiiri siirtyy taas Zoomiin, vironkielen kurssi keskeytetään jne. (kapakat kyllä saavat olla avoinna). Näinä synkkinä aikoina saimme onneksi kutsun Masan synttäreille. Lahjaksi teetin hänelle valokuvakirjan yhteisestä Kroatian reissustamme.
Ensimmäistä adventtia edeltävänä perjantaina kävin sienestämässä lähimetsässä. Hannu leipoi sämpylät ja minä tein piparitaikinan.
Maailman paras (yhden astian) piparitaikina
350g siirappia
300g sokeria
500g voita tai margariinia
2 kananmunaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl neilikkaa
1 rkl kanelia
½ rkl inkivääriä
1 rkl soodaa
1 dl kermaa
1 kg vehnäjauhoja
150 g perunajauhoja
Mittaa rasva, sokeri ja siirappi teräskulhoon ja sulata aineet hellan levyllä. Sekoita tasaiseksi ja siirrä kulho tiskialtaaseen.
Lisää mausteet, vähän vatkatut munat ja kerma, johon on liotettu sooda.
Viimeiseksi lisätään peruna- ja vehnäjauhot ja sekoitetaan taikina sileäksi.
Anna vetäytyä yön yli kylmässä, leivotaan seuraavana päivänä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 8-9 minuuttia.
Halutessasi voit tehdä puolikkaan annoksen tai pakastaa osan taikinasta.
Lauantaina veimme kynttilän Honkanummelle. Paistoin piparit, Hannu viritteli jouluvaloja ikkunoihin. "Neiti tuoksuu taas piparilta." Viikonlopun joulukonsertit (ja -myyjäiset) oli peruttu. Keittiön verhoja vaihtaessani keskityin Jouluradion tunnelmaan. Lomaviikkomme Virroilla peruutettiin viime tipassa, säästyneet rahat käytämme joulunviettoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti