perjantai 27. marraskuuta 2020

Joulua odotellessa

Uusien koronarajoitusten takia kirjastot sulkeutuvat, Rekolan Raikkaan jumppatunnit perutaan, lukupiiri siirtyy taas Zoomiin, vironkielen kurssi keskeytetään jne. (kapakat kyllä saavat olla avoinna). Näinä synkkinä aikoina saimme onneksi kutsun Masan synttäreille. Lahjaksi teetin hänelle valokuvakirjan yhteisestä Kroatian reissustamme.

Ensimmäistä adventtia edeltävänä perjantaina kävin sienestämässä lähimetsässä. Hannu leipoi sämpylät ja minä tein piparitaikinan.

Maailman paras (yhden astian) piparitaikina

350g siirappia
300g sokeria
500g voita tai margariinia
2 kananmunaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl neilikkaa
1 rkl kanelia
½ rkl inkivääriä
1 rkl soodaa
1 dl kermaa
1 kg vehnäjauhoja
150 g perunajauhoja

Mittaa rasva, sokeri ja siirappi teräskulhoon ja sulata aineet hellan levyllä. Sekoita tasaiseksi ja siirrä kulho tiskialtaaseen.
Lisää mausteet, vähän vatkatut munat ja kerma, johon on liotettu sooda.
Viimeiseksi lisätään peruna- ja vehnäjauhot ja sekoitetaan taikina sileäksi.

Anna vetäytyä yön yli kylmässä, leivotaan seuraavana päivänä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 8-9 minuuttia.

Halutessasi voit tehdä puolikkaan annoksen tai pakastaa osan taikinasta.

Lauantaina veimme kynttilän Honkanummelle. Paistoin piparit, Hannu viritteli jouluvaloja ikkunoihin. "Neiti tuoksuu taas piparilta." Viikonlopun joulukonsertit (ja -myyjäiset) oli peruttu. Keittiön verhoja vaihtaessani keskityin Jouluradion tunnelmaan. Lomaviikkomme Virroilla peruutettiin viime tipassa, säästyneet rahat käytämme joulunviettoon.

Ennen kirjastokaranteenia kävin lainaamassa loppuvuoden kirjat.
 
 
Karpalo-valkosuklaacookiet
 
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
¾ dl muscovado - tai ruokosokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
100 g valkoista suklaata
100 g kuivattuja karpaloita tai puolukoita
¾ dl mantelirouhetta
 
Sekoita sokerit pehmeän voin joukkoon, lisää kananmuna ja vatkaa tasaiseksi. Rouhi suklaa, lisää karpalot, suklaa- ja mantelirouhe taikinaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muutamassa erässä taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
 
Pyöritä taikinasta palloja, laita ne pellille leivinpaperin päälle ja paina hieman litteämmiksi (taikina ei tartu kylmällä vedellä kastettuihin käsiin). Paista uunin yläosassa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
 
Tänä vuonna vaihdoin valkosuklaan + mantelirouheen Pirkan hasselpähkinä-valkosuklaaseen. Pikkuleivät ovat Onnin herkkua, mutta nyt emme voi tavata, joten tarjosin hänelle reseptiä.
 
Keskiviikkona kävimme ostamassa yhteiset joululahjat; vessanpytyn kannet (!) ja pyykinpesukoneen. Illalla pesin keittiön kaapit, joten joulusiivous on virallisesti aloitettu.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti