torstai 11. helmikuuta 2021

Helmikuun herkut

 Saimme kunnon talven Etelä-Suomeenkin; on riittämiin lunta ja pakkasta. Laiskuuttani en ole kaivanut suksia ja luistimia esille ja ajattelin odottaa vielä pientä hankikantoa, ennen kuin otan lumikengät käyttöön. Siinä on oma riskinsä (lumi saattaa hävitä kokonaan) ja taidankin lähteä jo viikonloppuna lähimetsään lumikenkäilemään. Päivittäin käymme omilla kävelylenkeillämme, minä suuntaan usein metsiin, sillä koirantaluttajat ovat pitäneet polut avoinna.

Tammi-helmikuun vaihteessa herkuttelimme virolaisittain; päivällä dippasimme paistettuja pelmenejä ja illalla grillasimme juustonakit takapihan nuotiolla. Söimme ne autotallissa kynttilänvalossa istuen. Päivästä olisi tullut täydellinen, jos olisimme viitsineet myös opiskella vironkieltä. Se - kuten jumpat ja venyttelyt - on jäänyt kokonaan kun ryhmien kokoontuminen lopetettiin (tai siirrettiin vähintään maaliskuulle).

Emme todellakaan laskeudu mihinkään paastoon, vaan olemme pitäneet itsemme lämpiminä hyvällä kotiruualla; keitoilla ja padoilla, pastalla ja risotolla. Hannu on tehnyt pizzaa ja elämänsä parhaat täytetyt paprikat. Ostin uuden pussin tattarijauhoja, joten blinejä pitää tehdä useammankin kerran. Aloitin jo hyvissä ajoin ennen laskiaista.

Nopeat blinit

1½ dl maitoa

5 g hiivaa

½ tl suolaa

1 tl sokeria

1 dl kermaviiliä

1 dl tattarijauhoja

½ dl vehnäjauhoja

1 keltuainen

1 valkuainen

paistamiseen voita

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri, huoneenlämpöinen kermaviili sekä tattari- ja vehnäjauhot tasaiseksi taikinaksi.

Nosta kulho kuumaa vettä sisältävään astiaan noin tunniksi (itse jätin sen kylppärin lämpimälle lattialle). 

Kun taikina on kohonnut, lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. 

Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää se varovasti sekoittaen taikinaan juuri ennen paistamista. Paista blinit voissa molemmin puolin kullanruskeiksi. Pidä liesi keskitasolla, etteivät blinit pala.

Blinejä tulee pannun koosta riippuen 10-16 kappaletta.

Tarjoa blinit lämpiminä haluamasi täytteen kanssa. Minä surrautin tehosekoittimella savulohimoussea, jonka koristelin suolakurkkuviipaleilla ja tillin oksalla.

Leipomaan en ole ryhtynyt, siinä tulee vain syötyä liikaa. Tuoreet laskiaispullat (kuinkahan monet?) olemme ostaneet leipomosta, näin kumpikin saa haluamansa täytteen. Runebergit haimme Lidlistä.

White Himal

Kokin vapaapäivinä olemme syöneet lounaan Ravintola Tammistossa tai Tikkurilan nepalilaisravintoloissa, maukas ruoka lämmittää mukavasti pakkaskelillä. 

Koronarajoitusten takia elokuviin ei pääse ja taidemuseotkin ovat avoinna vain rajoitetusti. Olemme katsoneet pois aiemmin nauhoitettuja leffoja, seuranneet luonto-ohjelmia ja erikielisiä tv-sarjoja (Ivalon katsoimme putkeen Areenasta).

Laskiaissunnuntaina oli loistava ilma ja lähdin lumikengillä rämpimään lähimetsään. Enimmäkseen kuljin umpihankea sienipaikkojani ylittäen. Sen jälkeen maistui herkullinen uunipata. 
 

Sain vihdoin viimein aikaiseksi aloittaa uusi blogi, joka keskittyy ainoastaan kokkaamiseen. Lisään siihen reseptejä pikku hiljaa.

https://illusiasianreseptit.blogspot.com/

 

Helmikuun kirjoja:

Karttakeskus "Euroopan kauneimmat viinireitit". Kesää ja matkoja kaivaten olen katsellut kaunista kuvakirjaa ja sen karttoja. Reitit on ajettu autolla, Hannu haikailee niille moottoripyörällä ja minä tietenkin kävellen, olenhan kävellyt Mosel Caminostakin vasta noin puolet. Pohjois-Espanjan viinireittiä vaelsin pitkin Camino Francésia.

Victoria Hislop "Elämänlanka". Kreikkalaiset sukujuuret omaava Hislop on kirjoittanut useita kirjoja (kuten "Saari"), jotka ovat elämänmakuisia ja saavat Kreikka-kuumeen kohoamaan. Tämä kirja kertoo kolmen sukupolven tarinan ja valottaa myös Kreikan veristä historiaa, josta minulla ei ollut juurikaan tietoa. 

Elif Shafak "Kunnia". Turkkilaisessa kurdiperheessä on jo kuusi tytärtä, kun vielä syntyy kaksoset, hekin tyttöjä. Kirjassa seurataan Jamilan ja Pemben kasvamista lapsista aikuisiksi. Tarina kertoo myös Pemben ja hänen perheensä elämästä Lontoossa, kansanperinteistä, maahanmuuttajiin kohdistuvasta nöyryyttävästä kohtelusta ja kunniamurhasta, jonka seurauksena Pemben vanhin poika kärsii tuomiotaan vankilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti