keskiviikko 23. kesäkuuta 2021

Strömfors - Kotka - Loviisa

Strömforsin ruukki
Olen käynyt Loviisassa (tennismatseissa) ja Kotkassa (työmatkoilla), mutta Strömfors on jäänyt näkemättä. Siksi suunnittelin meille parin päivän moottoripyöräreissun, joka yhdistäisi nämä kolme kohdetta. Kotimatkalla voisi poiketa vaikka Porvooseen. Ajoimme pääosin pitkin pikkuteitä, oli kuuma. Tie +46 astetta, näytti moottoritien mittari. Strömforsissa kävelimme hetken kauniissa ruukkikylässä.
 
Ahvenkosken kappeli
Strömforsista poistuessamme pyysin Hannua pysähtymään Ahvenkosken hautausmaan kappelin kohdalla ja hikoilimme hieman lisää. Lähetin emännälle viestin, että olemme tulossa. Perillä saimme Hondan pihalle parkkiin ja pääsimme heti majoittumaan.

Kotka
Haukkavuoren näkötorni

Pub Eduard

Kävimme vain pikaisesti suihkussa ja kävelimme radanvartta kohti Kairoa, joka onkin suljettu (avoinna vain tilauksesta tai tapahtumien aikaan). Silmissä siinsivät seuraavat terassivarjot ja jäimme Hotelliravintola Merikotkan terdelle paikallisten herrojen seuraan. Virkistävien juomien jälkeen suuntasimme keskustaan, vilkuillen samalla sopivaa lounaspaikkaa. Nähtävyyksistä kävimme katsomassa Haukkavuoren näkötornin. Kumpaakaan ei kiinnostanut kavuta tässä helteessä sen näköalatasanteelle, varsinkin kun taivas oli vetäytymässä pilveen, joten näköalat ja kuvat jäisivät varsin harmaiksi. Palasimme samaa reittiä ja jäimme Pub Eduardin terassille syömään. Todella tummat pilvet nousivat, samoin tuuli. Saimme juuri syötyä, pelastimme vesikannun ja viinipullon ja siirryimme sisälle pimentyneeseen (varsinkin arskoilla) pubiin. Ukkoskuuron mentyä ohitse palasimme hissukseen kämpille, jonne ei onneksi ole pitkä matka keskustasta. Poikkesin vielä kulman kauppaan ostamaan meille ilta- ja aamupalaa.

Guest House Nina Art

Laitoimme ilmastoinnin viilentämään huoneistoa, Hannu istui vielä hetken pihakeinussa, minä kävin suihkussa ja vilvoittelin sisällä. Mummolatunnelmaa; kaksi tilavaa huonetta, kukkakoristeiset astiat, vanhoja pitsejä, tukeva vanha keinutuoli, punatiilinen takka (keittiössä) ja osaan seinistä on jätetty näkyviin vanhaa hirttä. Seiniä koristavat emännän maalaamat (myytävät) taulut. Halkopinosta päätellen puutarhassa on pihasauna. Illan mittaan Kotkan ylitti vielä muutama pienempi sadekuuro ja ukkonen jyrisi jossain kaukana. Saimme hyvin nukuttua viileässä, vanhassa talossa.

Sapokan vesipuisto

Aamulla ei ollut enää ihan niin kuuma, vaikka olikin kosteaa ja lämmintä. Taivas oli "puolihullu", näinköhän kastumme kotimatkalla. Hannu halusi poiketa Sapokan vesipuistoon, ennen kuin poistumme Kotkasta. Vehreä keidas vähän keskustan ulkopuolella, sinne emme eilen ennättäneet ennen ukkoskuuroa. Puistossa kasvaa aivan valtaisia rhodopensaita, kuukausi sitten on varmastikin ollut mahtava kukinta.

Langinkoski

Kotkan jälkeen ajoimme Langinkoskelle katsomaan keisarillista kalastusmajaa. Olikin hieno paikka, joki virtasi kuin Tornionjokilaaksossa konsanaan! Vanhoja rakennuksia, kävelyreittejä joen varrella ja kahvila (toinen oli kiinni näin juhannuksen alla).  

Sadepilvet jäivät Kotkaan ja seuraavaksi pysähdyimme Loviisassa. Kävimme rannassa katsomassa punaiset makasiinit ja lähelle parkkeeratun Aku Ankan auton. Päätimme jättää Loviisan lounaan ja Porvoon jäätelöt (ja Brunbergin lakut) väliin ja ajoimme kotiin keittämään uusia perunoita savukalan seuraksi. Juhannusruuhka tuli vastaan vasta Mikkolan kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti