tiistai 23. syyskuuta 2014

Madrid


La Tita Rivera
Yksi kokonainen päivä Salamancassa riitti meille ja lähdimme 9.45 junalla Madridiin. Menimme metrolla Gran Vian asemalle. Viimeisten päivien majapaikkamme Hostal Palacios sijaitsee C. de Fuencarralin varrella, kuten tullessammekin. Saimme parvekkeellisen huoneemme kolmannesta kerroksesta heti, jätimme tavarat huoneeseen ja lähdimme kävelemään aurinkoisille kaduille. Lounaan söimme mainiossa La Tita Riverassa (Perez Galdós no 4), jossa istuimme sisäpihalla kotikoivun vieressä. Sangriat tulivat 2,5 dl:n tölkeissä ja salaatit peltipurkeissa.

Siestan jälkeen ihmettelin parvekkeella kävelykatumme touhua; kaikenmaailman katusoittajia ja yksi tyttö keräsi rahaa kuvaamalla kävelijöitä pienen harmaan hiirensä kanssa ohikulkijoiden omilla kännykkäkameroilla. Ehkä kyseessä oli joku animalian tempaus? Aivan sisäänkäyntimme vieressä istuu oluttölkit kädessään kaksi miestä, jotka rehellisesti ilmoittavat rahantarpeensa pahvilapuin: cerveza, vino, joints, hangover jne.

Jalkauduimme kaduille ja rummutuksen kutsumina kävimme katsomassa Gran Vian aukiolla sateenkaariväen kokoontumista. Jatkoimme Solin aukiolle, siitä parin vuoden takaisen majapaikkamme lähettyville. Jäimme lasillisille ja tapaksille En busca del Tiempon terassille. Jatkoimme iltakävelyä ja pysähdyimme vielä kahville, ennen kuin askeleet veivät meidät El Tigreen, jossa sangriatuopillisten mukana tuli tällä kerralla kukkuralautaselliset kylmiä JA lämpimiä tapaksia (yht. 10€). Kun olimme suoriutuneet suurimmasta osasta, tiskin takana touhuava baarimikko näytti kysyvältä kohottaen samalla kolmatta lautasellista. Uuh, palasimme vatsat täynnä lepuuttamaan hostaliimme. 

El Tigre

Nukuin yllättävän hyvin, vaikka asumme aivan Madridin keskustassa. Söimme croisantti-kahviaamiaisen ja kävelimme katsomaan kaupungin nähtävyyksiä. Ensin suuntasimme Plaza de Españalle kuvaamaan Don Quijoten patsaan. Aukiolla oli jotkut markkinat meneillään. 

Sieltä suuntasimme Palacio Realiin ja osuimme vahdinvaihtoon, johon joka keskiviikko osallistuu 450 ihmistä ja 105 hevosta. Viereinen Almudenan katedraali oli myös kuvaamisen arvoinen. 

Halusin nähdä joen, mutta se oli vain pieni liru, kun kävelimme Segovia-sillalle. Oli aika ottaa päiväoluet La Latinan kaupunginosassa. Matkalla Plaza Mayorille bongasimme San Isidron kirkon. Plaza Mayorilta etsimme turisti-infon ja varmistimme lähtöaamumme yhteydet lentokentälle. Alkoi olla nälkä, palasimme Solin aukion kautta kotikatumme lähettyville ja kävimme taas salaattilounaalla (+ nachot ja guacamolet) La Tita Riverassa. Huomasimme monta mukavan tuntuista pikkubaaria aivan Fuencarralin nurkilla, ehkä teemme illalla tapaskierroksen. Siestan aikana satoi hetken vettä. 

Jatkoimme kävelyä illalla, nyt pysyttelimme lähellä asuinaluettamme. Madridissa on mahdottoman paljon koiria, ja näkemästämme päätellen niitä tulee myös jatkuvasti lisää. Kaupungissa on paljon tapas y vinos -paikkoja, mutta myös libros y vinos -kirjakauppoja. Kävimme kotikulman Oriossa, jonka pinchot olivat yhtä meheviä kuin parhaimmat Barcelonassa ja San Sebastianissa. Yritimme tunkea myös Bodega La Ardosaan, mutta se oli tupaten täynnä ja tukahduttavan kuuma. Lasilliset otimme läheisessä La Jauriassa, tarjoilija toi meille viinin seuraksi lautasellisen "kalakeittoa".

Yöuni jäi katkonaiseksi ja heräsimme vasta kymmenen jälkeen. Viimeisenä päivänä suoriuduin ostoksista (sori lapset, ei tule tuliaisia). Kävimme tsekkaamassa kävelymatkan Cibelesin aukiolle, josta lentokenttäbussit lähtevät.


Siitä jatkoimme El Retiron puistoon, siellä kuluikin aikaa, kun kävimme katsomassa Palacio de Velázquezin, jossa oli Kerry James Marshallin näyttely ja Palacio de Cristalin.

Kävelyn jäkeen maistui kannullinen sangriaa. Jonotimme Pradon taidemuseoon, jonne on vapaa pääsy klo 18.00-20.00. Kahdessa tunnissa ehdimme kiertää lähes koko näyttelyn. Etsimme mukavaa ruokapaikkaa läheltä C. de la Cruzia, jossa edellisen kerran asuimme. Kävimme juomassa sidra naturalit Taberna Pompeyanassa. Tilasimme myös katkaravut valkosipuliöljyssä, joka oli likimain yhtä hyvää kuin itse tekemäni. Kotimatkalla jäimme salaateille kävelykatumme La Nicolettaan. 

Perjantaina oli aikainen herätys, kun kävelimme Cibelesin aukiolle odottamaan 5.35 lähtevää lentokenttäbussia. Muitakin aikaisia lähtijöitä ilmestyi paikalle, ja otimme kahden matkaajan kanssa tarjotun taksikyydin, joka maksoi meille saman kuin bussikin. Vasta kotona muistin, että olimme kokonaan unohtaneet Arenas de San Pedron, johon meidän piti mennä viimeisinä Madridin päivinä. Ehkä olimme saaneet tarpeeksi junissa ja busseissa istumisesta. Samoin unohdin kokonaan Carlos Sauran Flamenco-dvd:n, joka minun piti etsiä itselleni. Noh, kaksi hyvää syytä palata Madridiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti