lauantai 22. lokakuuta 2016

Kylttyyriä, kylttyyriä!!!


Poissa ollessamme syksy oli saapunut Suomeen ja Lapissa satoi ensilumi. Oli ollut pitkään kuivaa ja Keravanjoki virtasi aivan matalana. Ennen reissua kävin vielä uimassa ja jokeen mennessä ei kauan tarvinnut kitua, kun pääsi jo uimaan. Kävelylenkillä ihailin ruskaa ja taivaalla kiljuvaa kurkiauraa. Jonkun puutarhapalstalla kasvoi komeaa lehtikaalia, en arvannut pihistää yhtään, vaikka arvelenkin lehtikaalin jäävän yöpakkasten armoille.

Kävin Maijan kanssa Tikkurilassa lounaalla ja katsomassa Tanskalainen tyttö -elokuvan, joka on liikuttava ja kauniisti kuvattu. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tanskalainen_tytt%C3%B6_(elokuva)

Musiikkia! Hakasalmen huvila

Kaupunginmuseon oleskelutila
Hannua kiinostavat Helsingin historia ja kaikki pienoismallit, Kävimme yhdessä katsomassa Hakasalmen huvilan Musiikkia! -näyttelyn sekä Sederholmin talon näyttelyt. Näytin hänelle myös Kansallismuseon salaisen puutarhan, josta keräsin pudonneita omenia kassiin. Istutuslaatikoissa oli mansikanraakileita ja komeita kesäkurpitsoja. Lounaan söimme Kukontorin India Housessa ja ennen kotiinlähtöä kävimme oluella Kaisaniemenkadulle evakkoon muuttaneessa Black Doorissa. Naapurit vasta lähtivät Linnanmäen valokarnevaaleille kun me jo tulimme kotiin.

Seuraavan viikon matinealeffana oli Kate Winsletin tähdittämä, loistava "The Dressmaker".  Sen jälkeen olikin kiire Naisten Pankin kokoukseen, jossa puhuimme loppuvuoden tapahtumista ja suunnittelimme vähän myös tulevaa vuotta. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dressmaker_(2015_film)

Ennen mammografiaan menoa kävin katsomassa Galleria Art Kaarisillan näyttelyn "Koskettavin veistos", Tuulan kanssa lounaalla JuFussa ja HAM:ssa katsomassa Yayoi Kusaman mainion näyttelyn "In Infinity".

Yayoi Kusama


Yayoi Kusama "Phalli's Field" (perjantain kuva "Pallit pellossa")
Illalla Hannu pullotti omenaviinin, se saa kellarissa kypsyä ja kirkastua vielä pulloissaan.

UMO in Savoy
Marraskuu pärähti mukavasti käyntiin UMO:n ilmaisella päiväkonsertilla Savoyssa. Kuuntelin sen Amin ja Tuulan kanssa, sen jälkeen kävimme Kiilassa lounaalla. Seuralaisiani eivät näyttelyt nyt kiinnostaneet, ennen kotiinlähtöä kävimme Vltavassa yksillä. 

Ennen yöpakkasia siirsin Mårbacka-pelargoniani tyttöjenhuoneeseen talvehtimaan. Se on vielä täynnä nuppuja, enkä raskinut heittää suurta kukkaa poiskaan. En ole ennen yrittänyt pitää pelargonioita hengissä talven yli, saa nähdä onnistunko. Viimeksi yritin säästää suuren maljaköynnöksen ja siitä syntyi vain tuhottoman paljon roskia. Kellari on talvehtimiseen liian pimeä, vinttihuoneet pidämme käytön puutteen takia viileinä ja ikkunoista tulee valoa. Ajoitus osui nappiin, sillä marraskuun alussa satoi ensilumi Vantaallekin. Teimme Ellin kanssa pitkän kävelylenkin tuulessa ja tuiskussa.

Kun alkuvuodesta remontoimme eteisen, oli pakko laittaa umpeen eteisen ja verannan välinen (entisen ulkoseinän) ikkuna eteisen puolelta. Emme kuitenkaan halunneet irrottaa koko ikkunaa, vaan se jäi toimettomana oleilemaan verannan seinään. Minulla oli idea laittaa siihen joku vaihtuva "näyttely". Vihdoin sain sen aikaiseksi. Ledivaloin valaistussa ikkunassa on matkakuviani eri reissuilta.


Syksyn kirjoja:

Pajtim Statovci "Kissani Jugoslavia". Luin kirjan melko pian sen ilmestyttyä ja pidin kovasti nuoren kirjailijan tyylistä. Teos on niin monikerroksinen ja täynnä symboliikkaa, että moni asia jäi askarruttamaan. Siksi luinkin kirjan mielelläni toiseen kertaan, kun se tuli valittua lukupiiriin. Ihan kaikki ei edelleenkään auennut minulle, mutta Balkanin alueen kertomukset kiinnostavat aina. Sukupuoliroolittomuus/homous, monikerroksisuus, perheväkivalta, maahanmuuttajien ongelmat, kaikkea näitä käsiteltiin. Ajoittain kirja oli jopa hauska ja kirjoitustyyli on kyllä lyömätön. Odotan innolla saavani käsiini Pajtim Starovcin uuden teoksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti