maanantai 19. kesäkuuta 2017

Sipoon kirkonkylä, fillarilla 37 km

Sipoon kirkko (v. 1885)
Olemme monta kertaa ajaneet moottoripyörällä Sipoon läpi, mutta en ole koskaan käynyt sen kirkoissa. Siitä tulikin sopiva pyöräilymatka pitkin pikkuteitä ja läpi maalaismaisemien. Sipoon "uusi" kirkko (rakennusvuosi 1883-1885) on ulkoa tiiliverhoiltu, mutta kattorakenteet on tehty puusta. Se antaa kaunista, lämmintä tunnelmaa. Ilmankos kirkko onkin suosittu hääkirkko, varsinkin kesäaikaan.

Kastepuu
Sipoon Vanha kirkko
Tiilimäeltä näkyykin Sipoon Vanha kirkko, Pyhän Sigfridin kirkko (rakennusvuosi 1450-1454). Laskettelimme mäen alas ja kävimme sisällä pienessä harmaakivikirkossa, jonka kattorakenteet muistuttivat minua monista Espanjassa näkemistäni harmaista kivikirkoista.


 
Oli hyvä pyöräilykeli, aurinko alkoi paistaa kunnolla vasta iltapäivällä. Kotiin poljimme Keravan ja Korson kautta. Savukalan ja salaatin lisukkeeksi kokeilin tällä kerralla takapihan nokkosista merisuolalla maustettuja "sipsejä".

Tiistaina vietettiin Mainiokodin (ent. Virekoti) juhannusjuhlaa, harmiksemme sisätiloissa, vaikka aurinko paistoikin Lohjalla iltapäivällä, sillä tätä asukasjoukkoa ei sateen sattuessa nopeasti siirretä paikasta toiseen. Ohjelmassa oli yhteislaulua ja Lohjan musiikkiopiston nuorten musiikkiesitys, sen jälkeen oli tarjolla grillimakkaraa ja salaattia. Äitikin oli päiväunien jälkeen pirteä ja söi reippaasti.

Menin Suville saunomaan, seurakseni sain Onnin ja Ilonan. Illalla satoi vettä ja taivaalle ilmestyi sateenkaari, joka näkyi suoraan sänkyyni kattoikkunasta. Ilona tuli kainalooni sitä katsomaan. Varhain aamulla siirryin alakertaan Noelin viereen nukkumaan ja itsekseni arvuuttelin, mitä hän meinaa kun äiti ja isi ovat jo lähteneet. Vähän ennen seitsemää pimeässä makuuhuoneessa kuului hiljaa: "Mummu, piiloon!" kun Noel veti peiton päänsä yli.

Ilonan lainakirjassa oli palautuspäivä ja lähdimme aamupuuron jälkeen kirjastoon, Noel potkupyörällään, Ilona keppihevosellaan ja minä välillä juosten ipanoitten perässä. Poikkesimme myös Noelin päiväkodin aidan takana, vaikka poika pudistelikin päätään, kun luuli joutuvansa hoitoon kesken vapaapäivän. Kotimatkalla pysähdyimme taas asemalle katsomaan junaa ja testaamaan vanhoja resiinoja. Ennen kotiinpaluuta kävin vielä Maikin luona kahvittelemassa.

Juhannusaatonaattona saimme pihan ja kaikki grillattavat juuri valmiiksi, kun alkoi ukkostaa ja sataa rakeita. Ei kun kaikki suojaan sateelta, uuni grillivastukselle ja ruuat uuniin. Tuli niin pimeää, että sytytin kynttilän keittiöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti