maanantai 21. helmikuuta 2022

Kevättä kohti

Vantaan kävely- ja pyöräteiden hoito on huonompaa kuin ikinä ennen. Sunnuntaina oli kuitenkin hyvä ilma lähteä pitkälle lenkille Keravanjoen vartta aina Lahdenväylälle saakka. Maanantaina, ennen lumimyräkkää tein toisen pitkähkön lenkin, mutta oli kuljettava hitaasti, sillä kävelytiet olivat aivan jäisiä ja röppöisiä. Oli parempi siirtyä ajotielle tai jos mahdollista, kävelemään hankikannolle.

Oli kuitenkin mukava palata kotiin ja kokkaamaan. Viikonloppuna tein lihapataa, viikon aluksi sardiinipastaa. Harmi vain, että unohdin ostaa parmesaania. Unohdus johtui ehkä siitä, että kaupassa käynti oli taas järkytys. Espanjan edullisten hintojen, upeiden hedelmien ja vihannesten jälkeen piti oikein miettiä, raskiiko kotimaista kurkkua tai tomaatteja ostaa enää lainkaan. 

Andalusian reissu meni niin sujuvasti, että nyt uskaltaa jo suunnitella tulevia matkoja. Tartuimme Norskin lentotarjoukseen; menolento Krakovaan 30€, eihän sitä pysty vastustamaan! Krakova on yksi lempikaupungeistani ja olenkin aiemmin kirjoittanut, että siellä voisi käydä vaikka joka vuosi. Ehdimmekin viettää siellä muutaman päivän juuri ennen kuin pandemia pamahti päälle. Ennen alkukesän matkaa minun pitäisi varata paluulento vaellusreissuni jälkeen. Madridin lennot tuskin tulevat tarjoukseen, joten ehkä teen sen lähiaikoina. Varsinkin, jos haluan päästä samalle kotilennolle minkä Hannu jo varasi itselleen.

Emme saaneet hiihtoloman viettäjiä yökylään, mutta muuten viikko oli varsin vilkas. Torstaina Jarkka kävi kahvittelemassa ja perjantaina saimme Mirjan ja Masan tapastelemaan ja katsomaan reissukuvia. Lauantaina Hannu vei Kaisan porukat pizzalle.

Siedätyshoitoa maailman kaoottiseen tilanteeseen? Sunnuntaina katsoimme putkeen Tom Kankkosen toimittaman dokumentin "Bosnia - maa jota ei ole" ja Elli Rintalan ohjaaman "Helena Ranta - sodan viimeinen sana". Molemmat ohjelmat kertovat Balkanin sodasta 1990-luvulla.

Ravintola Tammisto

Laskiaistiistaina houkuttelimme Mirjan ja Masan kanssamme Ravintola Tammistoon lounaalle ja laskiaispullalle.

Helsinki-päivä

Yhden kauniin kevätpäivän vietin Helsingissä. En saanut seuraa enkä voinut vielä mennä verenluovutukseen. Kiertelin ensin Ateneumin näyttelyt "Moderni nainen" ja "Vuoropuhelua".

Helene Schjerfbeck

Suomalaisten naiskuvataiteilijoiden teosten lisäksi näytillä oli myös Laila Pullisen, Eila Hiltusen ja Essi Renvallin veistoksia.

Eila Hiltunen: Naavainen nainen

Elina Brotherus & Hannele Rantala
Yksikseen voi aina mennä lounaalle sinne, minne itse haluaa. Minullahan on aina listat näyttelyistä, jotka haluan nähdä, mutta myös kahviloista ja ravintoloista, missä haluan käydä.

Trattoria Sogno
Runeberginkadun Trattoria Sogno osoittautui käymisen arvoiseksi. Puttanescapasta oli tänään kasvisversiona (ilman anjovista), joten söin mainiot lihapullat jallukastikkeella. Lounaan hintaan sisältyy salaattipuffet ja kahvi.

Tarja Pitkänen-Walter

Ennen toimiston lukupiirin kokoontumista minulla oli vielä aikaa kulutettavana. Kävin katsomassa Taidehallin pian päättyvän Tarja Pitkänen-Walterin näyttelyn "Maalauksellisia mietteitä" ja hain Oodista lisää lukemista.

Yöpakkasten jäljiltä metsässä riitti vielä hankikantoa ja lähdin lumikenkäilemään. Hikistä hommaa ja tekee hyvää myös yläkropalle, kun sauvojen avulla kuljin mäkistä maastoa ristiin rastiin, pitkin peuranpolkuja ja ojanvarsia.

Hoedown heitti hienon keikan täpötäydessä Rekolan Kinossa.

Mirja tarjosi meille maukkaan lounaan Backbyn kartanolla, me tarjosimme hänelle paluukyydin hyvinvointilomalta.

 

Helmikuun kirjoja:

Aris Fioretos "Nelly B:n sydän". Berliini 1924-1925. Nelly B. valmistui Tukholmassa kuvanveistäjäksi, mutta sydämeltään hän oli lentäjä. Hän oli ensimmäinen luvan saanut naislentäjä Saksassa, vaikka epätasa-arvon aikana se yritettiinkin kaikin konstein estää. Miehensä kanssa Nelly perusti lentokoulun ja he suunnittelivat yhdessä uusia konemalleja. Sodan aikana ranskalaissyntyinen aviomies internoidaan, hän sairastuu tuberkuloosiin ja pariskunta joutuu myymään tuottoisan yrityksensä. Nellyn viimeinen lento päätyy putoamiseen, luita murtuu ja sydän reistailee, joten lääkärin määräyksestä Nellylle niin rakas lentäminen on lopetettava. Avioliitto päättyy ja Nelly asettuu Berliiniin, saa töitä BMW:ltä ja rakastuu itseään nuorempaan naiseen. Tämän takia hän ottaa terveydellisiä riskejä ja muuttuu lääkeriippuvaiseksi. Fioretos on jälleen soluttautunut naisen sielunelämään, taito, jota suuresti arvostan (luin aiemmin Fioretoksen teoksen "Mary"). Tarina perustuu löyhästi Saksan ensimmäisen naislentäjän Melli Beesen elämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti