lauantai 25. syyskuuta 2021

Syyssateita ja -satoa

Mökissämme on maahinen meininki. "Poika" porisee kylppärissä omenaisia tuoksuja hönkien ja aulassa sienikuivuri puskee sisäilmaan lisää umamia. Olen kuivattanut ja suolannut sieniä, keittänyt omenasoseita, tehnyt herukkalikööriä, pakastanut lehtikaalisilppua ja mustamarja-aronioita. Loput lehtikaalit ja sienisaalit on pakko kuivata. Ehkä joku rako pakastimesta löytyy vielä aronioille.

Innostuin pitkästä aikaa myös leipomaan ja tein omenaista pataleipää. Aiemmasta versiosta poiketen tässä reseptissä (Kotivinkki) pataa ei öljytty vaan taikina siirrettiin pöydältä pataan leivinpaperin avulla. Vähemmän käryä! Ohjeessa ei ollut lainkaan rasvaa (?), minä lorautin vähän öljyä ja ohi ohjeen sivelin leivän pinnan siirapilla. Hyvää tuli! Kun omenat loppuvat, voin lisätä taikinaan pussinpohjille jääneet kuivat luumut ja taatelit.
 
Lauantain vastaisena yönä satoi vihdoin kunnolla, siitä ilahtuneena toivon sienien kasvavan ja kävinkin aamujumpan jälkeen hakemassa suppareita Hannulle, hän kun lupasi valmistaa täytettyjä paprikoita. 
 
Sunnuntaina sain kutsun Noelin kaveriksi Lohjalle, kun nuoriso-osasto lähti hääpäivän viettoon Helsinkiin. Eipä minua paljon tarvittu kuin ruuan tarjoiluun, Noel leikki ulkona kavereiden kanssa ja pojat kuulemma hoitavat itse itsensä aamulla kouluun. Istuin pihalla lukemassa, ilma oli kesäisen lämmin, kuten etelässä kuuluukin olla. Illalla sain saunoa yksikseni, Onni polkaisi vielä punttikselle ja kävi sen jälkeen saunassa.
 
Kuulin Onnin torkuttavan puhelinherätystä, kunnes oli viimeinen hetki nousta ylös. Ehti hän sentään juoda kahvin, ennen kuin lähti lompsimaan bussipysäkille. Noel sai nukkua pitkään, koulu alkoi vasta kymmeneltä. Aamiaista hän ei huolinut, ruokis olisi jo ensimmäisen oppitunnin jälkeen. Koulussa on kuulemma hyvää ruokaa, "pehmeämpää kuin kotona" (taitaa keittäjä tietää, että puolella oppilaista puuttuu hampaita). Kävin katsomassa äitiä, joka makasi sängyssään puolinukuksissa. Yhteistilaan oli aseteltu syksyn satoa, hoitaja kertoi, että oli siinä enemmänkin, mutta asukkaat ovat napsineet suuhunsa osan. Kotona lähdin aurinkoisessa kelissä lenkille, Hannu valmisti sillä aikaa lounaan.
 


 
 

Virpi Salmi "Olisin mieluummin raptähti ja muita naisajatuksia taiteen maailmasta". Hulvaton kokoelma taidehistorian mestariteoksista varustettuna päivitetyillä teksteillä.
 
Jelena Tšižova "Naisten aika"
 

1 kommentti: