torstai 24. elokuuta 2023

Reigi - Kõrgessaare sadam - Allikalaht 17 km

Jossain vaiheessa aamuyöstä tuntui viileältä ja suljin mökkini oven. Kahdeksan jälkeen menin yhteiskeittiöön syömään evääni ja keittämään kahvia. Päätaloon oli illalla majoittunut kaksi perhettä, ehkä heillä oli oma keittiö käytössä tai saivat aamukahvinsa kahvilasta. Minullekin isäntä huuteli pihan poikki ja kysyi haluanko kahvia. Pakkasin rinkan ja ennen kymmentä vein avaimen isännälle. Kysyin, onko hänellä tänään asiaa Kõrgessaareen. Joko hän ei ymmärtänyt vihjettä tai ei ollut ymmärtävinään.

Ratturi Talu
Lähdin kävelemään Kõrgessaareen, matkalla ohitin Reigin kirkon, mutta päätin poiketa sinne paluumatkalla, kun sattuu olemaan samalla puolella tietä. Kirkon jälkeen matka jatkui pitkin päällystettyä kevyenliikenteenväylää.

Ranna kohvik
Viinaköök

Ohitin Coopin ja huomaamatta myös Viinaköökin, kun se onkin yllättävän hieno rakennus. Palasin takaisin ja terassilla tamperelaisisäntä kertoi, että keittiö on suljettu tältä kaudelta. Majoitusta kyllä löytyy syyskuun puoliväliin saakka. Hän neuvoi minut kilometrin päähän Ranna kohvikiin, joka avautuisi puoliltapäivin. Olen itsekseni toivonut, että saarella saan syödä mahdollisimman paljon kalaa. Ja kas; päivän lounas ahvenkeitto tai -salaatti. Eilen Ratturi Taluun majoittunut Võrumaalta kotoisin oleva perhe sattui samalle terassille (onko ihme, kun on ainoa auki oleva kohvik?) ja vaihdoimme kuulumiset.

Reigi kirik

Kotimatkalla käväisin Reigin kirkossa ja hautausmaalla. Pysähdyin seuraavalle katetulle bussipysäkille ja ohitse huristi Porche-kisa. Missä on poliisi kun sitä tarvittaisiin?

Lopulta käännyin pois päätieltä Sigalan tienhaarassa. Luulimme nimen johtuvan villisioista, mutta Mare kertoi sen juontuvan Allikalahden menneistä hyvistä kalasaaliista (siika = siig kala). Olin saanut luvan yöpyä Jaanin ja Maren Hiidenmaan mökissä. Hannukin olisi saanut ("Olkaa niin kauan kuin haluatte, lämmittäkää sauna ja savustakaa kalaa!"), mutta minä haluan patikoida yksin. Ehkä joku toinen kerta voimme tulla tänne Hondalla, onhan lähimpään kauppaankin 8-9 km. Mare lähetti minulle viestin ja kertoi heidän käyneen mökillä ja olivat jättäneet minulle juomavettä. Uusi sähköaita villisikoja varten on niin matala, että voin loikkia sen yli ja jättää virran päälle. Toivottavasti muistavat, miten lyhyt olen!

Harhailin ensin naapurin tontilla, mutta löysin oikean mökin Maren ohjeilla. Tosi ihana paikka! Kävin saunan pesuhuoneessa pesulla, mutta pyykinpesu saa jäädä Kassariin. Ilma oli kostea ja ukkonen jyrisi jossain lähellä. Mare oli varoittanut käärmeistä ja lompsin pihalla hänen saappaissaan, joihin Jaanin leikkaamat kosteat ruohot tarttuivat. Pesun (kylmällä vedellä) jälkeen otin ensimmäisen kerran tällä reissulla käyttöön pitkän kerraston. Söin puskista viinimarjoja, joiden kausi alkaa olla jo lopuillaan ja poimin muutaman päärynän puusta. Iltapalaksi olin ostanut ruisleipää, savujuustoa ja kananakkeja. Kahvintekokin onnistui ilman keitintä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti