tiistai 22. elokuuta 2023

RMK Hiidenmaa 2023; Kärdla - Reigi 15 km

Yö oli hiljainen, vaikka avoin ikkunani oli keskustorille päin. Illalla siinä skeittasi ja pyöräili pikkupoikia, sen jälkeen hiljeni. Aamuyöstä luulin, että sataa, mutta kun nousin katsomaan, taivas oli tähtikirkas. Lorina kuuluikin torin suihkulähteistä, joissa oli vaihtuvat värit pimeään aikaan.

Mamma Mia Guesthouse

Olin pyytänyt aamiaisen kahdeksaksi, vaikkei minulla ollutkaan mihinkään kiire. Perässäni tullut tanskalaismies avasi keskustelun kehumalla Ukraina-paitaani. Hän kertoi olevansa kierroksella Pohjoismaiden kulttuuri- ja kirjastoryhmän kanssa, he suunnittelevat toimintoja Ukrainan pakolaisille eri maissa (myös Turussa). Eilen he olivat päässeet rajavartioston veneen kyytiin ja vierailleet Kärdlan poliisilaitoksella. Tänään ohjelma jatkuu ja illalla he pääsevät (poliisilaitoksen) saunaan. Ryhmän suomalaiset tulivat myös alas aamiaiselle ja mainitsin, että tänään vietetään Hiidenmaan Saunapäivää. Kiittivät tiedosta; nyt he voivat kehua tietämyksellään. Tanskalainen poistui, antoi käyntikorttinsa ja kutsui kylään.

Ristimägi

Muistin leikata varpaankynnet, mutta unohdin laastaroida jalkani. Jätin mukavan majapaikan kymmeneltä ja lähdin kävelemään maantietä pitkin kohti Kõrgesaarea. Ajattelin, että tarvittaessa voin laittaa laastarit jollain bussipysäkillä istuen. Niitä ei montaa tälle matkalle osunut ja vain yksi bussi ohitti minut yli kolmen tunnin patikalla. RMK:n reitti on lähellä rannikkoa, ilman majapaikkoja tai palveluja, siksi kuljin taas ajotien laitaa. Asfaltoitua kävelytietä riitti Tahkunan tienhaaraan asti, sen jälkeen oli käveltävä autotien reunassa. Onneksi metsän varjostamalla puolella, sillä oli taas kuumankostea sää. Olemme jo moottoripyöräreissulla käyneet Ristimäellä, mutta kun se osui kohdalle, poikkesin sinne uudelleen.

Ratturi Talu

Ratturi Talu
Kova maantie hiersi jalkapohjia ja varpaita, olisi sittenkin pitänyt ottaa reissuun ne uudet, isommat Salomonit, mutta en ole käyttänyt niitä vielä kertaakaan. Vihdoin kurvasin Reigiin ja Ratturi Talun pihalle, jossa musta labbis tuli toivottamaan minut tervetulleeksi. Olin aiemmin kysellyt kauppaa, kohvikia ja fillareita ja saanut vastauksen, että on kohvik ja fillareita. Etukäteen olin kuolannut kahvila/ravintolan ruokalistaa, mutta se oli jo sulkenut tämän kautensa (kuten monet muutkin Hiidenmaalla). Ehdin jo ajatella polkaisevani Kõrgessaareen syömään ja kauppaan, kun rouva ehdotti minulle kala-ateriaa, jota he itse olivat juuri lopettamassa. No sehän passaa, mutta ensin olut, mieluummin omalla terassilla, olinhan taas hikinen ja suihkun tarpeessa. Rouva otti tarjottimen (lounas ja olut 10€) ja lupasi minulle "paremman" mökin. No, tämä 2h-mökki ei ainakaan ole tupaten täynnä sänkyjä ja terassi on ilta-aurinkoon päin. Kävin suihkussa, join olueni ja söin hyvän kuhacevichen kylmän perunan, vihannesten ja mustan leivän kera. Yritin nukkua päikkärit, mutta auringonpaisteinen mökki oli siihen liian kuuma ja lähdin yhteiskeittiöön keittämään kahvit. Tosin täällä ei ole ketään muita kuin minä. Siksi en varannut (savu)saunaakaan, sillä se olisi maksanut 60€.

Istuin aurinkoisella terassilla lukemassa, kun rouva oli tuomassa minulle olutta ja ilta-ateriaa, nyt lihapullia vihannesten ja mustan leivän kera. Pyysin vaihtamaan oluen lasilliseen valkoviiniä, yksi olut riittää minulle. Kun aloin syödä, rouva huikkasi lähtevänsä uimaan. Minäkin olisin halunnut lähteä...

Lähimmät naapurini olivat viereisellä laitumella liikuskelevat lampaat ja sähkölinjoilla istuvat linnut. Kissa hiipi aidan viertä ja kauempaa kuului kurkien ääniä, onhan tässä vieressä suoalueita. Myöhemmin illalla taivas peittyi pilviin ja tuuli muuttui viileämmäksi. Olin pakannut rinkkaani pienen soittimen ja jopa varapatterinkin, mutta unohtanut kuulokkeet kotiin. Kääriydyin terassilla peittoon, luin kirjaa ja kuuntelin puhelimesta Led Zeppelinin parhaita biisejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti