perjantai 15. heinäkuuta 2016

Kaltene, loppuviikon joogat

Juliana ja yrttiakka/saunanoita
Olin retkipäivän päätteeksi sen verran hikinen ja nuhjuinen, että silpaisin mereen uimaan ja sen jälkeen suihkuun. Illan ohjelmassa oli vielä sauna. Sitä ennen saimme latvialaisen yrttiakan/saunanoidan luennoimaan saunaetiketistä (suomalaisille!?). Hän kertoili pitkään saunan pesemisestä, vihtojen tekemisestä ja niihin kerättyjen oksien/kasvien eri vaikutuksista, ilman "tuulettamisesta" vihdalla ja varsinaisesta vihtomisesta. Kuulimme myös teelaatujen vaikutuksesta kehon sisäiseen puhdistukseen ja vauvojen vihtomisesta. Irman oli välillä karattava sisälle, kun oli revetä nauruun. Tarinaa tuntui riittävän sen verran paljon, että jätin koko saunomisen väliin (ei, asiaan ei vaikuttanut se, että saunanoita oli varsin pelottavan tuntuinen). Kävin syömässä iltapalan ja vetäydyin huoneeseen. Saimme yhdenyön vieraiksi Tarjan ja Päivin, jotka olivat jättäneet miehensä Riikaan ja tulivat päiväksi joogaamaan kanssamme.

Pojat vihdanteossa
Yöllä satoi rankasti ja merellä myrskysi niin kovin, että oli pakko sulkea ikkuna siltä kohinalta. Kroppani oli kuin hakattu rantajoogan jälkeen, onneksi perjantain ohjelmassa oli taas kävelyhierontaa. Meiltä tosin loppui aika kesken ja minun hierontani jäi vajaaksi. Aamujooga ja hengitysharjoitukset pidettiin sisällä. Aamupäivällä vielä ukkosti, mutta sade taukosi ja taivas alkoi seljetä.Lounaan jälkeen lähdimme Irman kanssa rannalle kävelemään. Kävimme myös samaisella niityllä, jossa osa porukasta oli käynyt Ketan johdolla keräämässä yrttejä ja materiaalia vihtoihin.

Iltajooga oli tarkoitus pitää aurinkoisella pihalla, ehdimme juuri aloitella "tankotanssia" - toinen nojasi aitaan toisen nostaessa nojaajan jalkaa niin korkealle kuin kehtasi, venyttäen samalla jalan etu- ja takapuolta - kun äkillinen raekuuro pakotti meidät sisälle jatkamaan harjoitusta.

Huominen lounas?
Kahden tunnin joogasession jälkeen kipaisin taas uimassa ja suihkussa. Päivällisen jälkeen lintsasin Satsangista, lainasin Vikkalta akkulaturin läppäriini ja jäin huoneeseen päivittämään blogia. Oli Irman vuoro toimia kuunteluoppilaana. Kymmenen aikaan alkoi sataa tihuuttaa ja juoksin hakemaan pyyhkeeni narulta sisälle. Keittiöhenkilökuntamme oli laittanut iltapalaksi tarjolle tummaa, jyväistä leipää, silliä ja "rosollia". Ei täällä laihtumaan pääse.

Aamujoogaan valmistautumista
Oli taas hiljainen yö, avoimesta ikkunasta kuului vain laineiden liplatus rantakiviä vasten ja lintujen iltalauluja. Aamulla suoritimme parinvaihdon ja sain kokeneen Joonaksen parikseni kävelyhierontaan. Lauantain sää oli aurinkoinen ja siirryimme pihalle joogaamaan pariksi tunniksi. Yleisön pyynnöstä teimme Shakta-aurinkotervehdyksiä. Ehdimme harjoitella myös Bandhoja.
Miska opettaa
Ennen lounasta kävin uimassa ja suihkussa. Lounaan jälkeen oli parin tunnin huili, sen aikana oli mahdollisuus osallistua Vikkan ohjaamaan askarteluhetkeen, jossa tehtiin unisieppareita helmistä ja luonnonmateriaaleista. Jätin sen väliin, sillä koristeen vieminen ehjänä kotiin on liki mahdotonta. Ja mihin sitä unisiepparia tarvitaan, kun muutenkin nukun huonosti ja yleensä näkemäni unet ovat ihan mukavia.

Askartelua auringossa
Iltapäivän joogana oli kolme tuntia kestävä Kokonainen Tri-Dosha. Saimme taas runsaasti aurinkoa ja ehkä asanatkin alkoivat sujua jo lähes viikon harjoittelun jälkeen paremmin. Minä tosin taitoin yhden varpaani, joten nyt olen balanssissa; molemmissa jaloissa on yksi varvas mustana (ensimmäisen kolhaisin jossain Tatran kivikoissa). Kolme tuntia kului yllättävän nopeasti ja mukavasti, saavutin sen aikana monta kertaa miellyttävän flow-tilan, josta selkäni takana harjoitusta ohjaava Miska säpsäytti minut hereille kuuluvalla äänellään. Ehdin käydä uimassa ja suihkussa ennen illallista.

Puja

Jotkut lähtivät keräämään kukkia illan Pujaa varten ja Juliana kehotti laittamaan jotain muuta kuin joogavaatteet päälle. Puja on kaunis hindulainen rituaali, jossa yleensä mies toimii seremoniamestarina. Teimme Teijan ja Joonaksen kanssa kolmen hengen ryhmän istumalla lattialla kukin ja hedelmin koristellut lautaset välissämme. Joonas pyöräytti suitsukkeen, tulen ja kukkia ilmassa kolmeen kertaan ja merkitsi kuningattarien otsat santelipuutahnalla ja punaisella täplällä. Miska lausui toimituksen aikana mantroja.

Vikka kukin koristellulla nuotiolla
Joutsenet kokoontuivat illalla lahdelle ja puiden takaa nousi kirkas kuutamo. Tytöt olivat koristelleet nuotiopaikan kukilla, kokoonnuimme sinne viettämään viimeistä yhteistä iltaa. Gambialaissyntyinen "Jaska" sytytti komean nuotion. Miska, Otto ja Kari soittivat vuorollaan kitaraa ja toivelauluihin kuului niin Eppuja kuin kotimaisia kansanlaulujakin. Juliana lauloi meille kauniin latvialaisen kansanlaulun. Illan hämärtyessä keittiöstä kannettiin meille teetä ja vastapaistettua mustikkapiirakkaa.

Mieleen hiipii jo haikeus; pian tämä aurinkoinen ja antoisa viikko on lopussa. Kaikki mukavat osallistujat suuntaavat kotiin, kuka suoraan, kuka mutkan kautta. Kuka Sallaan, kuka Kallioon, kuka minnekin. Useimmat palaavat tänne ensi kesänä, niin minäkin, jos se vain on mahdollista.

Irma naamioituu
Sunnuntaina vaihdoimme taas paria ja sain lappilaisen parantaja-Outin kaverikseni kävelyhierontaan. Hierojien tyyleissä on yllättävän paljon eroja, vaikka periaatteessa teimme kaiken samalla tavalla. Soljuimme kohti leiriviikon loppua viimeisellä, tunnin mittaisella joogaharjoituksella. Lounaan ja suihkun jälkeen kävimme Satsangissa läpi viikon aikana tulleita ajatuksia ja tuntemuksia.

Osa porukasta oli lähtemässä lentäen kotiin ja veimme heidät Riian kentälle. Bussimatkalla maisemat ja hyvin hoidetut pihat olivat kuin Bromarvissa, mutta tie oli tasainen ja suora. Tienvarret olivat täynnä pysäköityjä autoja; paikalliset olivat metsässä poimimassa tatteja ja mustikoita. Tukumsin Statoililla kävimme vessassa, tämä ryhmä ei juuri oluita ostellut. Kentältä jatkoimme Riian keskustaan ja loppuporukka hajaantui eri majoituspaikkoihin. Mari tuli minun kanssani Riga Hosteliin, mutta emme päässeet samaan dormiin.

Kiitos Juliana, Miska ja Otto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti