perjantai 8. kesäkuuta 2018

Helsinki-päivä; Tove Janssonin jalanjäljillä

JuFu, Helsinki
Perjantai oli Helsinki-päivä, kun minulla oli kampaaja Kampissa. Otin väriä päähän, että voin soluttautua puolalaisrouvien joukkoon. Teimme treffit JuFuun ja sushia vatsat pullollaan lähdimme etsimään Tove Janssonin jalanjälkiä.

Tulkitsimme historiaa takaperin ja aloitimme kierroksen Hietaniemen hautausmaalta, jonne Tove on haudattu kesäkuussa 2001. Perhehaudan muistomerkkinä on Viktor Janssonin veistos "Maapallon päällä istuva poika".

Emme ole ennen käyneet Hietaniemen hautausmaalla, joten kävimme katsomassa myös taiteilijakukkulan haudat ja kauniit muistomerkit. Vasta hautausmaalta poistuessamme huomasin, että sinne on haudattu jotain "sukulaisiani" (nimemme toista haaraa).

Viktor Jansson "Convolvulus"
Kävelimme takaisin Rautatientorille ja Kaisaniemenpuistoon, jossa on Viktor Janssonin veistos "Convolvulus". Historiankirjojen mukaan Tove toimi veistoksen mallina.

Viktor Jansson "Aallottaria"
Matka jatkui Luotsikadulle, jossa Tove on asunut lapsuudessaan ja Tove Janssonin (ei Hanssonin) puiston ohi Espalle. Kappelin ohi ja Kappeliinkin on tullut käveltyä, mutta en ole koskaan huomannut sen lähellä olevia patsaita. Viktor Janssonin veistoksessa "Aallottaria" Tove on ollut mallina suuremmalle merenneidolle.

Jäljellä oli vielä Toven ateljeekoti Ullanlinnassa ja koulu Korkeavuorenkadulla, mutta kurkkua kuivasi sen verran paljon, että kurvasimme Black Doorin terassille Nipalle ja suklaaportterille. Nyt tuli kesän euroennätys (19€)! Minun oli tarkoitus käydä katsomassa Ateneumin Fantastico! -näyttely, sekin saa jäädä toiseen kertaan.

Palasimme kotiin jäätelökahveille. Aamupäivällä olimme ehtineet vaihtaa punaiset sohvanpäälliset valkoisiin, muistini mukaan vasta toisen kerran. Punaviiniä tarjoillaan tästä lähtien vain keittiössä tai ulkona.

Haltiala, Helsinki
Viikonloppuna oli aikaa lenkkeilylle. Sää oli lämmin, mutta tuulinen. Lauantaina kävelin Honkanummelle ja takaisin, sunnuntaina oli vuorossa Haltialan lenkki fillarilla (30 km). Molempina päivinä grillasimme ja söimme ulkona, seuraten samalla naapureiden talorempan edistymistä. Illalla pakkasimme käsimatkatavarat aamun lennolle Krakovaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti