sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Syyshommia

Kun palasimme perjantaina kotiin, terassin pallohortensia kukki komeasti. Harmi, etten älynnyt leikata kukintoja sisälle maljakkoon, tai edes ottaa kuvia. Seuraavan yön pakkanen vei kukat mennessään.

Lauantain venyttelytunnin jälkeen tein kävelylenkin Tainan palstalle ja juttelin paikalla olevien viljelijöiden kanssa. Nyt minulla on kolmen palstanpitäjän lupa käydä hakemassa lehti- ja palmukaalia. Käytän niitä ruuanlaitossa patoihin, pastoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin ja piirakoihin, loput menevät silputtuina pakastimeen talven varalle.

Viikonloppuna oli aurinkoinen sää ja teimme pihahommia. Hannu veti nurmikon vielä ruohonleikkurilla ja haravoimme suurimman osan lehdistä takapihan kompostiin. Puissa on vielä lehtiä, joten haravoitavaa riittää. Lähimetsän sienet jätin toistaiseksi rauhaan.

Kodissamme on koululaisia?

Pihahommien lisäksi Hannulle lankesi ruuanlaittovuoro ja hän teki paprikoita sieni-feta-jauhelihatäytteellä. Vihdoin ryhdyimme myös tekemään opettajan lähettämiä viron tehtäviä.

"Meillä on kylmä!"

Sään suhteen meillä oli hyvä tuuri Meri-Teijon viikollamme. Nyt ilma muuttui sateiseksi ja koleaksi. Hain lähimetsästä sienet piirakkaa varten. Lisäsin siihen lehti- ja palmukaalia, sipuleita, paprikaa, marjoja ja lopun fetan.

Ennen kuin koronarajoitukset taas sulkevat leffateatterit, kävimme katsomassa mainion korealaisen "Parasite"-elokuvan. Päiväleffan jälkeen ehdin vielä keräämään lehtikaalia ja sieniä pastaa varten.

Joulu on taas!

Sunnuntain metsälenkillä kävin keräämässä pussillisen sieniä ja vähän jäkälää, jonka laitoin terassin kanerva-ruukkuun. Pimeässä illassa pikkupojat kolkuttivat ovella, ei kerjäämässä karkkia, vaan myymässä partiolaisten joulukalenteria.

Leffalippu oli samalla tarjouskuponki Ravintola Tammiston lounaalle. Kävimme viikolla testaamassa buffetlounaan; punajuuri-vuohenjuustokeittoa, runsas salaattipöytä, bbq-possua, uunilohta ja kahvin kera sitruunainen jälkkäri. Taidetaan mennä toistekin!

Syksyn kirjoja:

Albert Camus "Rutto". Etukäteen ajattelin, että voi ei, taas näitä satavuottavanhoja teoksia valitaan lukupiiriin. Sain varattua itselleni tämän vuoden painoksen (suomennos Jukka Mannerkorpi) ja kirja olikin aiheestaan huolimatta varsin miellyttävä lukea. Teksti kuljetti mukavasti mukanaan ja tarina oli mielenkiintoinen, pakostakin tuli verrattua sitä tähän pandemia-aikaan. Vähän häiritsi naisten puuttuminen tarinasta tyystin, mutta ei kai tuohon aikaan naisia mainittu kuin äiteinä tai palvelijoina. Vaimotkin oli lähetetty rajan taakse parantoloihin pois ruton jaloista.

Lucia Berlin "Ilta paratiisissa". Berlinin kolmas ja viimeiseksi jäänyt hieno novellikokoelma. Elämänmakuisia, humoristisia (ja traagisiakin) tarinoita, joihin kirjailijan oma värikäs elämä on taatusti antanut aihetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti