torstai 29. lokakuuta 2020

Tehokas Helsinki-päivä

Olen vältellyt julkisen liikenteen käyttöä, mutta kun lähdin lukupiirin kokoontumiseen Helsinkiin, päätin samalla reissulla käydä katsomassa keskustan taidenäyttelyitä.

Magnus Enckell

Magnus Enckell
Magnus Enckell 

Ensimmäisenä kävin katsomassa Magnus Enckellin laajan ja hienon näyttelyn Ateneumissa. Harva taiteilija on yhtä monipuolinen kuin Enckell. Kokoelmassa on hänen teoksiaan niin kotimaasta kuin Pariisistakin, maisemia, kukkia ja muotokuvia. Kirkkotaiteesta ihmiskehon kuvauksiin, lisäksi paljon piirustuksia ja hahmotelmia.

Baobao
Alkoi olla lounasaika ja Ateneumista poistuttuani katselin entuudestaan tuttujen lounasravintoloiden listoja. Päädyin kuitenkin minulle uuteen, Kasarminkadun Baobaoon. Viihtyisä ravintola, hyvää musiikkia ja mukava henkilökunta. Valitsin kaksi possubaoa, hyviä olivat, mutta voiton vie edelleen Tallinnan Baojaam, sekä maultaan että hinnaltaan.

Giovanni Battista Tiepolo

Giovanni Battista Tiepolo
Domenico Tiepolo

Tyytyväisenä jatkoin matkaa Sinebrychoffin taidemuseoon, jossa on esillä näyttely Tiepolo - Venetsia Pohjolassa. Hienoja olivat, tosin minusta tuntuu, että olen ennenkin nähnyt Tiepolo-näyttelyn samassa paikassa. Ihanan värikkäitä tauluja Enckellin pastellisävyisten ja mustavalkoisten teosten jälkeen.

Ismo Hölttö

Ismo Hölttö
Ismo Hölttö

Pullakahvit nautin Kanniston Leipomon viehättävässä kahvilassa. Korituoli oli vapaana ja istuin lepuuttamaan jalkojani. Omenakanelipulla oli kuin äidin tekemää; sopivasti raa'aksi jäänyt omenapalojen alta. Kolmanneksi taidenäyttelyksi olin valinnut Ismo Höltön valokuvanäyttelyn Hakasalmen huvilassa. Sielläkin olisi voinut istahtaa kahville vaikka ulkoterassille, oli niin lämmin päivä. Höltön näyttelyssä on runsaasti hienoja valokuvia 60-luvun Helsingistä. Taustalla soi sen ajan iskelmät. Näyttely antaa taatusti paljon niille helsinkiläisille, jotka ovat minua vähän vanhempia. Katukuvaukset ja niiden nimet eivät minulle avaudu, mutta henkilökuvat ovat aivan mahtavia.

Doug Aitken
Doug Aitken
Doug Aitken

Vielä oli aikaa lukupiirin kokoontumiseen ja poikkesin Kiasmaan, jossa kapusin 5-kerrokseen katsomaan (ja kuuntelemaan) Doug Aitkenin liikuttavan kauniin Song 1 -videoesityksen, jossa tilaan rakennetun ympyrän sisä- ja ulkoseinälle heijastuu vaihtuvia videoita. Kaikkien taustalla soi eri muusikoiden esittäminä vanha iskelmä "I only have eyes for you". Hieno!

Yliopiston kirjaston kahvilan ovi oli suljettu ja olin hetken pallo hukassa. Etsin kirjaston pääsisäänkäynnin Fabianinkadulta ja sisällä harhailin taas jonkun aikaa, ennen kuin löysin kokoushuoneemme. Onneksi olin varannut aikaa eksyilyyn. 

Aikaa olisi ollut käydä samalla reissulla verenluovutuksessakin, harmittavasti saan luovuttaa vasta parin päivän kuluttua. Jokaisessa taidemuseossa edellytetään maskin käyttöä. Junassa ihmettelin itsekseni maskien vähäistä käyttöä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti