lauantai 8. kesäkuuta 2024

Baška Voda, ei paškempi paikka!

Matka Jadrolinijan katamaraanilla Hvarilta Splitiin kesti tunnin. Split näytti parhaat puolensa paahteisessa auringonpaisteessa. Olisinhan voinut jäädä sinnekin, mutta nyt en tullut kaupunkilomalle. Polttariporukoita näytti riittävän Splitiinkin. Ostin bussilipun (10€ + laukkumaksu 2€) 13.00 lähtevään Makarskan bussiin. Ehdin jo ilmoittaa tulostani Baška Vodaan, mutta jostain syystä bussi lähti liikkeelle puoli tuntia myöhässä, tultuaan bussiasemalle jo ennen yhtä. Seurasin Maps.mesta matkan etenemistä, matkalla juttelin berliiniläisen rouvan kanssa. Hän oli menossa Makarskaan tuttaviensa loma-asuntoon siksi ajaksi, kun nämä ovat Bracin saarella. Olin ajatellut pyytää kuskia pysähtymään majapaikkani kohdalla, se sijaitsee Baška Vodan ja Brelan välimaastossa. Mutta bussi kulkee vain päätietä (Split-Dubrovnik) pitkin, joten jäin kyydistä Baška Vodan pysäkillä. Siitä oli 1,5 km majapaikkaani, ensin mukavasti alamäkeä, sen jälkeen taas hikistä ylämäkeä. Luultavasti asun niin äärirajoilla kylää, kuin mahdollista. Ja äänistä päätellen päätie on aivan yläpuolellani, mutta sinne ei ole mitään oikotietä.

Emäntä vastaanotti minut ja kysyi heti, miksen soittanut, hän olisi hakenut minut pysäkiltä. Ehkä ruinaan häneltä kyydin pysäkille, kun jatkan matkaani? Henkilötietojani kirjatessaan hän mainitsi, että sukuni nimi viittaa paikalliseen kukkapuskaan, näinköhän on?

Majoituin todella mukavaan kaksioon, jonka terassilta on merinäköala (90€/2 yötä). Asunnolta lähtee raput suoraan rantaan ja lähdinkin sinne heti, kun olin käynyt suihkussa.

Bracera Restaurante

Alkoikin olla jo nälkä ja jäin rantaravintola Braceran terassille. 12 päivää Kroatiassa ja reissun ensimmäiset grillatut mustekalat! Annos (pinaattiperunoineen) oli aivan liian suuri minulle, mutta suoriuduin siitä urhoollisesti.

Syötyäni katsastin uimarannan, sataman ja kaupan sijainnin. Ihan kuin olisin taas Promajnassa! Kauppakin löytyi sen mukaan. Ehkä Promajna on kuitenkin enemmän minun makuuni. Hain kaupasta salaattiaineet, leivän ostan vasta aamu-uinnilla. Vein ostokset kämpille, puin uikkarit päälle ja palasin rantaan. Luultavasti täälläkin on kolikoilla toimivat suihkut ja puuskutettuani mäen ylös oli joka tapauksessa käytävä suihkussa. Kotimatkalla poimin kukkia puskista.

Suihkun jälkeen keitin kahvit. Ah, emäntäni pelasti tämän reissun nostamalla kahvinkeittimen kaapin päältä pöydälle ja haki vielä kotoaan (seinän takaa) suodatinpussit, vaikka olinkin itse varustautunut myös niillä. Terassilla kahvitellessani kuuntelin Coldplaytä, esiintyyhän yhtye heinäkuussa Helsingissä ja olen silloinkin reissussa. Kylppärissä oli Lidlin palasaippua, pesin sillä pyykkini, jotka ripustin terassin telineeseen. Illan pimentyessä tein salaatin, johon käytin kaupan sekasalaattia (pussissa maininta kaksi annosta, mutta siitä tulee vähintään neljä) ja ostamiani vihanneksia. Kaapeista ei löytynyt öljyä tai mausteita, mutta minulla on mukana suolaa, kuivattua lipstikkaa ja tonnaripurkissa on tarpeeksi öljyä. Sytytin ledivalot terassin pöydälle ja nautin viilenevästä illasta. Huomiselle luvattiinkin +30 astetta.

Tämä "lomailu" tuntuu jotenkin niin turhanpäiväiseltä, olisi pitänyt palata suoraan Dubrovnikiin, kun olen koko ajan huolissani Zeljkasta, vaikka hän vakuuttaakin pärjäävänsä ja että hänellä on päivittäin seuraa.

En muistanut, että kaupat ovat Kroatiassa sunnuntaisin kiinni, mutta kielto ei ilmeisesti koske näitä rantakohteita. Katsoin netistä, että Studenac aukeaa 7.00 ja lähdin aamu-uinnille. Meri oli aivan tyyni, ilma vielä utuinen. Rantakadulla juoksi lenkkeilijöitä, uimassa ei vielä ollut ketään. Myös pari kahvilaa ja leipomo olivat jo auki. Uituani ostin leipomosta "tumman" polakan, kun sämpylöitä ei ollut. Kävin suihkussa ja keitin kahvit. Ihanaa olla vaihteeksi privaattiasunnossa, voin rauhassa sheivata, rasvata ja kulkea nakkena. Varasin huomisaamuksi bussilipun Dubrovnikiin, nyt pitää bongata emäntä ja ruinata kyyti bussipysäkille.

Promajna

Aamupäivän lenkin tein kävelemällä 4-5 km Promajnaan, meille viime kerrasta tuttuun rantakylään. Ohitin myös monet nakurannat. Kirja oli taas mukana, mutta ilma niin hiostava, etten malttanut istua sitä lukemaan. Näinköhän on ukonilma tulossa? Sain kuitenkin päivän mittaan yhden kirjan luettua loppuun, jäljellä vielä puolitoista + kaksi e-kirjaa puhelimessa.

Fast Food Valeo

Etukäteen olin ajatellut syöväni tämän päivän lounaaksi eilisen ravintolan seafood spagetin, mutta jääkaapissani oli vielä runsaasti salaattiaineita, joten pihinä ihmisenä päätin unohtaa ravintolalounaat. Vähän ennen Baška Vodaa pysähdyiValeon terassille syömään hyvän katkaraputortillan. Hain kaupasta tonnaripurkin, jogurttia n Fast Food Valeon terassille syömään hyvän katkaraputortillan. Hain kaupasta tonnaripurkin, jogurttia ja juotavaa.

Nyt kun Hannu ei ole matkassa mukana, voin ostaa kaupasta myös paikallista roséviiniä (Rekolan joulukahvi on Ritulta saatu lahja, tiivis pussi kulkee reissuissa mukana täytettynä omilla kahveilla). Suihkun ja pyykkäyksen jälkeen tein salaatin, josta riittää illaksikin.

Päikkäreiden jälkeen taivaanrantaan alkoi nousta uhkaavia pilviä ja aikaistin iltauintia. Samalla söin päivittäisen jäätelön, joka eilen unohtui. Puolet halvempi kuin Hvarilla, mutta ei ollut niin hyvä eikä ollut aitoa vohvelia. Samoin huomasin päivällä, että olisin saanut Zeljkan tuliaiset täältä -50%, mutta onhan niissä Hvar-lisä. Isäntäpariskuntaa ei paljoa näy ulkona (ei ole edes kukkia hoidettavana, pelkkää kuivaa ruohikkoa), kahdeksan hoodeilla rimputin ovikelloa ja sovimme, että rouva heittää minut aamulla bussipysäkille. No problem!

Baška Voda on varsinkin kroatialaisten lapsiperheiden suosima lomakohde, englantia ei juuri kuule puhuttavan. Autojen rekkareista päätellen lomailijoita tulee myös Saksasta, Tsekistä, Puolasta ja Bosnia-Hertzegovinasta. 
 
Asuntoni oli erittäin mukava, mutta omistajan ja Booking.comin välissä oleva välitysfirma toi ongelmia varaamiseen. Puolet hinnasta piti maksaa heti ja mielestäni maksoin sen luottokortilla. Sehän ei näy missään (toivottavasti ei tule näkymäänkään), joten minun piti maksaa se laskulla. Eivät he nähneet sitäkään, kun siirtoon kuluu aikaa ja lisäksi oli viikonloppu. Toimisto uhkasi peruuttaa varaukseni ja Bookingiltakin tuli jo kysely, pidänkö varaukseni vai perunko sen. Lähetin toimistolle kopion pankkisiirrosta ja lopulta sain voucherin maksusta. Emäntäni otti toisen puolen käteisenä, kun saavuin. Ikinä ennen ei ole ollut tällaista vääntöä, vaan kaikki on mennyt sujuvasti Booking.comin kanssa. Jatkossa vältän näitä "Apartment with a parking space" -paikkoja, ne ovat kaikki välitysfirman hoidossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti