lauantai 13. heinäkuuta 2024

Mustio - Fiskars - Billnäs

Lauantain lenkillä oli outo olo; jotain puuttui. Kädestä flexi ja hihnan päässä Sipe. Ruinasin Hondan kyytiin ja ehdotin perinteistä ruukkikierrosta, minulla mielessä Mustion Café Ekkulla.

Café Ekkulla

Hesarin jutun ansioista paikka onkin tosi suosittu, parkkipaikka oli niin täynnä, että autoja oli pysäköity tien varteenkin. Ei mikään ihme, kesäkahvilan tarjoilut ovat herkullisia ja piha todella kaunis. Talon olin mieltänyt isommaksi seurattuani vanhan kansakoulun remontointia Ylen tv-sarjassa. Kävimme katsomassa myös puutarhan päivittäisiä antimia, joista Rafael Donner oli jo myynyt suurimman osan, jäljellä oli enää uutta perunaa. Eipä meillä olisi ollut kapasiteettia tuotteiden kotiin kantamiseenkaan. Viehättävä paikka, jossa tulee varmasti käytyä toistekin. Parkkipaikalla ihailimme hienoa vuoden 1961 Jaguaria, joka lähti edellämme ajamaan kohti Fiskarsia.

Matkalla pysähdyimme Antskogiin, josta Joel Haahtela kirjassaan käyttää suomenkielistä nimeä Ansku (luultavasti ainoana).

Fiskarsissa pysäköimme kellotornin lähettyville, Hannu ei halunnut lähteä kylille kävelemään (tää on niin nähty!), mutta minä haluan joka kerta kuvata kaunista kylänraittia. Muistin, että Museokortti kulkee mukana puhelimessa ja kävin katsomassa Biennaale 2024 -näyttelyn. Hannu vinkkasi, että paloasema oli avoinna ja kävin katsomassa edelleen toimintakykyistä paloautoa vuodelta 1927.

Kintsugi korjausmenetelmä
Markku Kosonen "Pajunkissakori"
Katja Öhrnberg "Pääpyörre" (jätemuovia)
Arto Vuohelainen "Nimetön"

Lähetin Hannulle viestin, missä olen ja katsoin upean näyttelyn nopeasti, toivottavasti tulee vielä tilaisuus palata Fiskarsiin katsomaan myös muut näyttelyt. Selitin pikaisen käyntini näyttelyn virkailijalle toteamalla, että kypäräni saattaa odottaa minua tien varressa, kun mies on jo jatkanut pyörällä matkaa. 

Billnäs Gård

Matka jatkui Billnäsiin, jonka kaunista kylänraittia olen usein ihaillut ja kuvannut niin fillarilla, autolla kuin moottoripyörälläkin. Se nyt vain on niin hieno! Tankkasimme pyörän Karjaalla ja ajoimme kotiin tylsää 51:stä. Fagervik jäi nyt väliin, siellä käymme, kun saamme saunakutsun. Sitä odotellessa!

Kotona laitoin ribsit uuniin, Hannu grillasi kasvikset ja söimme myöhäisen lounaan ulkona auringonpaisteessa.

Sunnuntaille oli luvattu sadetta ja alkoikin tihuuttaa heti, kun lähdin lenkille. Hannu oli kuitenkin saanut osan kirsikoista poimittua, etteivät jää lintujen syötäviksi, kun olemme poissa. Sade taukosi ja poistin kirsikoista kivet terassilla, sain kaksi satsia likööriä tekeytymään Viron vodkaan. Joulua odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti