tiistai 11. elokuuta 2020

Tampere-päivä; tosse tulee, tässe menee. Jaa määvai?

Kesäkuisella Tampereen visiitillä jäi käymättä kattokävelyllä, kun en ollut huomannut varata sille paikkaani. Koronan takia ryhmään pääsee max kuusi ihmistä kerrallaan. VR:n lipputarjoukset olivat tältä kesältä ohi, kun minä heräsin varaamaan paikkaani kattokävelylle ja junalippuja. Ajattelin, että elokuussa vielä ilmoja piisaa ja koululaiset ovat jo pois jaloista. Kun laskeuduin junasta ja kävelin Tampereen keskustaan, kadut olivatkin yllättävän hiljaisia. Kesäkuussakin oli paljon enemmän porukkaa liikkeellä. Laukon torilla sentään oli vähän elämää, kävelykadulla poliisi herätteli penkille nukahtanutta pultsaria. Kuljeskelin Finlaysonin alueella, kunnes oli aika siirtyä hissillä kattotasanteelle.

Roof walk Finlayson Area
Keskustori
Kello kahdentoista ryhmään tuli lisäkseni kaksi pariskuntaa; isä ja poika puolisoineen. Meidät puettiin turvavaljaisiin, jotka kiinnitettiin katon reunassa olevaan vaijeriin. Korvanapista kuuntelimme aika ajoin oppaamme selostusta Tampereen nähtävyyksistä ja alapuolellamme olevista rakennuksista.
 

Kuulimme mielenkiintoista tarinaa Tammerkoskesta, Hotelli Tammerista, paloasemasta ja Finlaysonin, Plevnan, Siperian, Frenckelin ja Tampellan rakennusten historiasta.

Katolla on kukkaistutuksia ja hyötypuutarha, jota Cafe Katto hyödyntää annoksissaan. Mehiläisillä on omat pesänsä, joita voi tarkkailla kahvilan puolelta lasiseinän läpi.

Tampella
 Kävelyn jälkeen menin lounaalle Ravintola Tampellan terassille. Syötyäni kävelin Tammerkosken vartta Vapriikkiin, sitä reittiä emme viime kerralla huomanneetkaan. Vapriikissakin olisi voinut syödä lounaan Museoravintola Valssissa.

Museokeskus Vapriikki: Finlayson 200

Kävin katsomassa Finlayson 200 - tehtaasta brändiksi -näyttelyn. Retrokuosiset froteepyyhkeet ja äitiyspakkauksen makuupussi olivat tuttuja, mutta jäin kaipaamaan Finlaysonin nykypäivän tuotantoa. Näyttelyyn oli rakennettu hieno pienoismalli monikerroksisesta Finlaysonin tehtaasta, jonka ikkunoista sai katsella työntekijöiden tekemisiä (niin nukkeja kuin videoituja näyttelijöitäkin). 

Ralph Larmann; Lordin Euroviisuvoitto 2006

Ralph Larmann; Ed Sheeran Malmin lentokentällä 2019



Ralph Larmann; U2, Berliini 2009
Ralph Larmann; Imagine Dragons, Pariisi 2018
Ralph Larmann; Adele, UK 2016

Vapriikista kävelin Tampere-talolle, jossa on vielä hetken esillä upea  "Stars on Stage by Ralph Larmann" -valokuvanäyttely. Lipun hintaan kuului hieno lehti, johon oli koottu kaikki näyttelyn valokuvat.

Vielä oli aikaa palata keskustaan ja poiketa Pyynikin Brewhousen terassille stoutille. Juna tuli asemalle ajoissa ja matka kului rennosti lueskellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti