keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Perinteistä pidetään kiinni!

Talviturkki heitetty Kuusijärveen! Minulla on tapana aloittaa avovedessä uiminen toukokuussa. Tiistaina oli tähän asti kevään lämpimin päivä. Kävin fillarilenkillä ja suunnittelmissa oli käydä uimassa, mutta teinkin pullakahvitreffit Ritvan kanssa, enkä sen jälkeen laiskuuttani enää lähtenyt polkemaan Kuusijärvelle. Siirsin sen keskiviikolle, jolle oli vielä luvattu hellettä. Ajattelin, että päivällä Kuusijärvellä on rauhallista, mutta fillarilenkin jälkeen sinne päästyäni sainkin todeta, että ranta oli täynnä viimeisiä koulupäiviä viettäviä lapsia. Vesi ei tuntunut lainkaan kylmältä ja vedin näin ensiuimisella yli 200 vetoa.

Kotiin poljettuani siirsimme grillin takapihalle tuulen suojaan ja söimme siellä. Illalla levitin kompostimullan marjapensaiden juurille ja haravoin viimeiset kuivat lehdet pois pihalta. Sopivasti ennen helatorstain sadetta, joka tekee luonnolle hyvää, raikastaa ilman ja laskee siitepölyt maahan. Sadetta oli luvassa koko loppuviikolle, joten perinteinen helatorstain ruukkikierros oli siirrettävä myöhempään ajankohtaan. Vaellusreissun ajoitus osui oikeaan siinä, että kielot vasta nyt kukkivat. Ihanaa, kun voin poimia niitä suoraan pihalta!


Jokainen kevät on uusi ihme; luonto puhkeaa kukkaan, viheriöi ja tuoksuu.


Kevään kirjoja:

Minna Rytisalo "Lempi".  Nuori Viljami ihastuu kauppiaan tyttäreen - kauniiseen Lempiin - ja vie tämän vihille. Nuoripari asettuu Viljamin torppaan, Lempi saa avukseen piikatyttö Ellin ja yrittää opetella kodinhoitoa ja navettatöitä. Koulutettu Lempi kaipaa kaksoisisartaan ja Viljami pelkää nuorikkonsa ikävöivän kaupunkilaiselämää kahviloineen ja kauniine vaatteineen. Pariskunta on kuitenkin kiintynyt toisiinsa ja elämä soljuu eteenpäin, kunnes Lapin sota syttyy ja Viljaminkin on lähdettävä rintamalle. Tietämättään Lempi on jo raskaana, lisäksi torppaan on otettu pieni kasvattipoika. Kirjassa tarinaa kertovat Viljami, Elli ja Sisko. Rakastan Minna Rytisalon kirjoitustyyliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti