lauantai 27. heinäkuuta 2024

Viro Hondalla 2024; Tallinna

Oli hiostavan kuuma, kun pakkasimme laukut ja roudasimme ne ylimmästä kerroksesta alas parkkipaikalle.

Pari sadekuuroa osui matkalle, mutta ne eivät kastaneet, ainoastaan alensivat lämpötilaa parilla asteella. Meillä oli hyvää aikaa, ajelimme jonossa ja annoimme kiireisimpien ohittaa. Olin toivonut kahvipaussia jonnekin muualle kuin huoltikselle ja pysähdyimme viimeiseen kahvilaan ennen moottoritietä. Ennen majoittumista kävimme lähikaupassa. Suur-Patareilla alkoi taas tavaroiden roudaus tuttuun majapaikkaan. "Oon kotona taas.." Mare ilmoitti keittävänsä kahvit. Kävimme pikaisesti suihkussa ja menimme naapuriin kahvittelemaan. Mare kertoi opiskeluajoistaan ja työkomennuksistaan Venäjän vallan aikana.

Vana-Kalamajan uudistetun kadun varrella on lukuisia istutuslaatikoita, joissa kasvaa yrttejä ja kukkia, Telliskiven alueella lähinnä kukkia.

Frenchy

Menimme tuttuun Frenchyyn syömään, koska minä halusin hyvää ankkaa. Syötyämme erkavoiduimme; Hannu lähti kotiin, minä Selveriin, josta ostin vähän tapaksia ja uusia pesusieniä (tiskaamiseen). Sain tehtyä kaksi päivän hyvää tekoa; kuulin nuoren pariskunnan puhuvan portugalia ja kehuin heidän kotimaataan (I 💖 Portugal!) ja tapasin Eva Louhivuoren, jolle kehuin hänen kaunista lauluaan.  Loppuillan vietimme kotona tapastellen, olisin myös halunnut kuunnella Ylen tämän päivän radio-ohjelmia, mutta Yle Suomen suoraa lähetystä lukuun ottamatta mikään ohjelma ei kuulunut Areenasta, vaikka olin kirjautunut sisään ja ohjelman kohdalla luki; kuuntele näitä EU-alueella. Shit!

Aamupäivän kulutimme Fat Margaret -merimuseossa. Aloitimme kierroksen 5-kerroksen kattoterassilta, jolta on hienot näkymät eri puolille Tallinnaa.

Fat Margaret -merimuseo

Näyttelytilat kertovat Viron merellistä historiaa. Näytteillä on pienoismalleja niin höyrylaivoista, purjelaivoista kuin nykyajankin aluksista. Lisäksi merenkulkuun liittyvää esineistöä; Viron majakat, suunnistamiseen tarvittavia välineitä, vanhoja valokuvia, laivahenkilökunnan asuja, laivojen astiastoja jne. Joka kerroksessa on myös pieni leikkinurkkaus lapsille.

Valli Baar

Ostin kukkakimpun Marelle kiitokseksi mökin käytöstä. Otimme virvokkeet Valli Baarin terassilla, ennen kuin Hannu palasi Kalamajaan, minä menin museokortilla Kiek in de Kökiin.

Kiek in de Kök

Kiek in de Kök -linnoitusmuseossa saisi helposti kulutettua pari tuntia. Siellä on useita torneja, ulkoterasseja, kahvila (myös entinen kahvila) ja linnoituksessa asuneen perheen asunto ateljeineen. Esineistöä on runsaasti, valokuvat tuntuivat kiinnostavan varsinkin saksalaisturisteja.

Kiek in de Kök
Kiek in de Kök

Laskeuduin myös bastioneihin, joita tuntui jatkuvan koko Toompean alle. Paljon sinne on mahtunut kaupunkilaisia pommituksia pakoon! Oli hämärää ja kosteaa, ainakin minut olisi voinut helposti pelästyttää jollain "kummituksella". Käytävien varsille oli asetettu penkkejä, joilla istuen voi seurata videoita Neuvostosodan ajalta. Valokuvat kertoivat omaa synkkää tarinaansa. Pari huonetta oli nimetty "kuoleman huoneiksi" ja niihin oli kerätty hautakivien kappaleita ja muistomerkkejä.

Soo Uulits

Pitkän kierroksen jälkeen putkahdin ulos raikkaaseen ilmaan ja kävelin Kalamajaan. Oletin Hannun olevan jo kotosalla, mutta hän olikin mennyt Kalamaja Kalmistuparkiin (entinen hautausmaa) etsimään Maren mainitsemia vanhoja rautaristejä, jotka ovat jääneet puiden juurakoihin. Teimme treffit Soo Uulitsiin ja söimme hyvän hampparin ja wrapin. Palasimme suihkuun ja päikkäreille. Vasta illalla muistin, että minun piti käydä katsomassa myös Kalajamaja Museon näyttely. No, se tuskin muuttuu miksikään, joten voin katsoa sen joskus toiste. Näyttelyteema jatkui, kun katsoin vaihteeksi kotimaista taidetta telkkarista; Edelfelt Pariisissa.

Taas jää paljon muutakin nähtävää seuraaviin kertoihin. Nyt, kun minulla on Viron Museokortti, tekee mieli kiertää kaikki Tallinnan näyttelyt. Täytyy varmaan ottaa loppusyksystä tai alkutalvesta viikko "vapaata" ja tulla tänne nauttimaan arkilounaista ja nähtävyyksistä. Tällä reissulla käytin Museokorttia yhdeksän kertaa, joten olen jo melkein kuitannut sen ostohinnan.

Kotimatkalle saimme seuraa monista motoristeista. Oulun porukka oli ollut HD-tapaamisessa Jõgevassa, olivat aamulla kastuneet rankkasateessa matkalla Tallinnaan. Meillä oli taas armoton tuuri koko reissulla.

Kilometrejä kertyi alle 700, tankkauksiin kului 56,40€ (1,679-1,829€/litra 98 oct). Lauttamaksut saarille/saarten välillä olivat edullisia, mutta Vormsin päivämatkalla meiltä taidettiin veloittaa tuplamaksu, kun automaatit eivät tunne moottoripyörää.

torstai 25. heinäkuuta 2024

Viro Hondalla 2024; Pärnu

Taivas selkeni ja istuimme kuumalla aurinkokannella. Saarenmaalta poistui paljon autoja, päästimme niistä suurimman osan ohitsemme ja suuntasimme kohti Pärnua.

Aleksandri Pub
Saavuimme Vana-Pärnuun, jossa majapaikkamme sijaitsee. Sain viestin, että avain on jo lokerossa. Jätimme Hondan pihalle ja kävelimme Aleksandri Pubiin. Kävimme Rimissä ruokaostoksilla ja majoituimme siistiin kerrostalokaksioomme. Vain parveke puuttuu.

Sweet Rosie

Suihkun jälkeen kävelimme sillan yli kesķustaan. Istuimme tutun Sweet Rosien terassille, jossa jaoimme seljankan, skagenin ja antipastilautasen. Ripotteli vähän vettä, mutta pysyimme kuivina varjon alla. Eikä vieläkään tullut ukonilmaa!

Palasimme kuivina kämpille suunnittelemaan huomista, joka jääkin ainoaksi koko päiväksi Pärnussa. Niin paljon pitäisi ehtiä!

Aamukahvin jälkeen kävelin Karma Phalaan 90 minsan hierontaan (60€). Mainitsin, ettei ole mitään ongelmia, joten antaa palaa. Pienestä koostaan huolimatta thaitytöllä/daamilla oli voimaa näpeissään. Paras hierojani Tatyana Tallinnassa on kympin arvoinen, tämä tyttö 9-10. 

Kävelin rantaan, jossa Hannu odotti minua. Kansaa oli rannan täydeltä! Kävin uimassa ja enin aika kului taas kahlatessa niin pitkälle, etteivät polvet osuneet uidessa pohjaan.

Edelweis

Pelasimme varman päälle ja menimme syömään Edelweisiin. Hiiligrillissä kypsennetty kana ja possu ovat niin hyviä! Hannu lähti kämpille, minä Nykytaiteen museoon katsomaan sen hienot näyttelyt.

Lola Tehver "Vice Versa"
Philip Arvo Luik
Eve Kruuse "Teadmatusse"
Vadõm Ištšenko

Alakerrassa oleva Ruth Huimerindin näyttely "Fysiikka ja lyriikka" on väri-iloista tykitystä hurmaavissa valokuvissa.

Ruth Huimerind
Ruth Huimerind
Ruth Huimerind

Menin kaupan kautta kämpille suihkuun ja hetken huilin jälkeen kävelin läheiseen Lydia Koidulan kotimuseoon.

Näyttely on hienosti toteutettu, selitykset voi lukea tai kuunnella myös suomeksi. Minut tänne johdatti Aino Kallas, joka elämäkerrassaan kertoi tutustuneensa runoilija/näytelmäkirjailija Lydia Koidulan tuotantoon.

Fishing Village

Tein vielä iltakävelyn (varvastossuilla) kaunista reittiä pitkin Fishing Villageen, jonne porukkaa oli saapunut autoilla ja jokea myöten veneillä.

Pärnussa olisi niin paljon nähtävää! Harmitti, etten varannut meille kolmea yötä. Toisaalta ensi viikolle on taas ilmaantunut ohjelmaa, joten on hyvä olla kotona jo alkuviikosta.