torstai 15. kesäkuuta 2023

Suomen Lasimuseo, Riihimäki

Hokuttelin Hannun (lupaamalla tarjota lounaan) ajamaan Hondalla Riihimäelle, Suomen Lasimuseoon. Kävin siellä keväällä Ritun kanssa, mutta nyt oli avautunut kesänäyttely "Aalto-maljakko - ilmiömäinen muoto". Ajoimme Riihimäelle Järvenpään, Jokelan ja Hyvinkään kautta. Kesä oli kauneimmillaan, pientareilla kukkivat lupiinit, päivänkakkarat, leinikit ja tuoksuvat pensasruusut.

Isabel Torras Aspa "Cordeme" 2022 (kierrätettyä lasia)

Valeria Tuchkova "Iris" 2023 (lämpömuovattua kierrätyslasia)
Roosa Hovikorpi "Pond" 2023 (lyijylasia)
Saga Saarinen "VENOM" 2022 (lämpömuovattua lasia)

Ilokseni museossa oli myös muita uusia näyttelyitä, jopa aivan uudenuutukaisia lasiteoksia. Aalto-näyttely kiinnosti siksikin, että talvella luimme lukupiirissä Aino A. -kirjan. Kiertelin myös perusnäyttelyt; on aina mukava löytää tuttuja, kotoisia käyttöastioita. Ja olla ylpeä suomalaisesta taidelasista. Yllätin itseni ihastumalla vaaleanpunaiseen (!) Aimo Okkolinin pieneen Lumpeenkukka-kristallimaljakkoon. Sen voisin toivoa vaikka 100-vuotislahjaksi, sähköpyörän lisäksi.

Lupaamani lounaan söimme museon Kahvila-Ravintola Klaasissa, jossa on hyvä puffetlounas. Asiakkaita oli yllättävän vähän, ei yhtään bussia parkkipaikalla. Kotiin ajoimme vanhaa Hämeenlinnantietä, poiketen siitä Hyrylään, kun Hannu halusi näyttää minulle bändin treenikämpän. Oli hieno, siellä voisi pitää vaikka (sala)tanssit. 

Kesän kirjoja:

Dan Kieran "Joutilas matkailija". Kuin minulle tehty opas! Tykkään hitaasta matkailusta, kävelen välimatkat, jos mahdollista, välttelen turistikohteita (pois sulkien kaupunkikohteet) ja nähtävyyksistäkin käyn katsomassa maisemia tai taidemuseoita, jos sattuvat kohdalle. Jos lennän, haluan tehdä mahdollisimman pitkän reissun ja mieluummin siirryn kohteesta/maasta toiseen julkisia liikennevälineitä käyttäen. 

"Hitaassa matkustamisessa ei ole kyse kiireestä ja välimatkasta - siinä on kyse mietiskelystä ja syvyydestä."

Jo kirjan luvutkin ovat kuin ohjeita hitaalle matkustamiselle:

1. Matkusta, älä vain saavu perille. "Hey man, slow down." Radiohead "The tourist"

2. Pysy kotona. "Koti on niin surullinen. Se pysyy sellaisena kuin se jätettiin, viimeisen lähtijän mukaan muotoutuneena kuin yrittäisi voittaa hänet takaisin...." Philip Larkin "Home Is So Sad"

3. Ole oma oppaasi. "Tunnen vain yhden vapauden, mielen vapauden." Antoine de Saint-Exupery

4. Hyväksy katastrofit. "Hankaluudet ovat vain väärinymmärretty seikkailu." G. K. Chesterton. "On Running After One's Hat"

5. Seuraa vaistojasi. "Toiveikas matkustaminen on parempaa kuin perille saapuminen." Robert Louis Stevenson

6. Menetä järkesi. "Intuitiivinen mieli on pyhä lahja, rationaalinen mieli on uskollinen palvelija. Olemme luoneet yhteiskunnan, joka kunnioittaa palvelijaa, mutta on unohtanut lahjan." Albert Einstein

7. Ole suurellinen. "Meistä on tullut ihmistekoja pikemmin kuin ihmisolentoja. Hidasta, niin pääset pitemmälle kuin voit kuvitellakaan." Satish Kumar "No Destination"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti