torstai 19. elokuuta 2021

Vääna - Laulasmaa 15 (+4) km

Vatsani on siirtynyt vaellusmoodiin ja herätti minutkin. Yö oli hiljainen lukuunottamatta sateen ropinaa kattoikkunaan. Kävin keittämässä kahvia ja pakkasin tavarani. Sääennuste uhkaa puoliltapäivin alkavalla sateella ja lähdin jo kahdeksalta kävelemään suoraa asvalttitietä kohti Keila-Joaa.

Etana-meeting


Ei taaskaan kevyenliikenteenväylää, vain kapea kaistale pientareen ja ajotien välissä. Jotkut vastaantulevat autot ohittivat tosi läheltä ja ajoivat tosi kovaa, ammattikuskit väistivät keskiviivalle ja monesti laittoivat vilkun päälle. Pari suomalaista ajoi vastaan. Näin matkani ensimmäisen haikaran. Kus sinu pesa on, kysyin siltä, mutta haikara vain levitti siipiään. Etanat olivat taas kokoontuneet märälle asvaltille.

Keila-Joa Schloss Fall
Kävin Keila-Joan kaupassa ostamassa pari kaalipiirasta, niitä mutustaen kävelin vesiputouksille, olivat niin lähellä. Vettä näytti olevan runsaammin kuin heinäkuussa, kun poikkesimme tänne mp-reissulla. Ei ollut avointa kahvilaa täälläkään, vaikka parkkipaikka oli täynnä puolalaisia autoja. Tosin he taitavat olla aika omavaraisia eväiden suhteen. 

Mummien kimppamaja?
Minulla oli runsaasti aikaa kulutettavana ja sää oli ennusteista huolimatta hyvä. Poikkesin tieltä Meremõisaan, merenrannalle jossa kaikesta päätellen saa leiriytyä ilmaiseksi mihin haluaa. Mitään palveluja ei ollut tarjolla, siis ei kahvia! Mäntymetsässä oli mukava kävellä ja olisin voinut jatkaa rantaa myöten majapaikkaani saakka, mutta halusin käydä ensin syömässä (oluella) ja kaupassa. Otin suunnan Laulasmaa Loungeen ja puuskutin ylös hiekkaisen harjun takaisin ajotielle. Loungessa oli ovi auki, mutta terassin sisäänkäynnit suljettu köysin. Kiipesin yli ja kysyin sisällä istuvalta mieheltä, aukeaako paikka yhdeltätoista. Ei vaan 12.00 vastasi hän ja kysyi olenko Suomesta. Kertoi olevansa paikan keittiöpäällikkö ja työskennelleensä myös helsinkiläisravintoloissa, siksi puhui sujuvasti suomea. Chef antoi pojalle luvan myydä minulle oluen ja liittyi seuraani terassille seurustelemaan. Hän suositteli vähän matkan päässä olevaa Kohvik Ott & Matildaa, joka on jo avoinna ja kehui kahvilan kakkuja.

Kohvik Ott & Matilda
Minä en makeista niin välitä, vaan tilasin Caesarin kanalla (olivat jotain pizzakanakuutioita). Kello alkoi olla jo sen verran, että suuntasin metsätietä pitkin Samblatalu Homestayhin. Emäntäni Maiu vastaanotti (ensin ehti koira haukkumaan) minut mäntymetsän keskellä olevaan vihreään metsämökkiin. Majoituin ihastuttavaan 2h-huoneeseen omalla kylppärillä ja jääkaapilla. Yläkerran aulassa on pieni oleskelutila ja keittiönurkkaus.

Samblatalu Homestay
Suihkun ja pyykinpesun jälkeen yritin nukkua päikkärit, mutta kävin taas niin kierroksilla, ettei siitä tullut mitään.  Olisin varannut aamiaisen huomiseksi, mutta Maiu kauhistui kun ehdotin kello kahdeksaa. Sanoin käyväni kaupassa ja hän tarjosi fillaria. Näytti tulevan sade, joten halusin kävellä reilun kilometrin matkan ja lainasin häneltä ehjän varjon. Maiu lupasi vahtia pyykkejäni sateen varalta.

Arvi Pärdi Keskus
Aurinko paistoi puiden väleistä, kun kävelin pehmeää polkua pitkin katsomaan Arvi Pärdi Keskuksen, jonka arkkitehtuuri muistuttaa kovasti Alvar Aallon rakennuksia. En mennyt sisälle, vaan jatkoin Selveriin ostamaan aamiaistarpeet pariksi aamuksi.

Laulasmaa Lounge
Laulasmaa Loungessa söin päivän toisen Caesarin, nyt ravuilla. Chef tuli kiittämään, että poikkesin uudelleen (enkös minä niin luvannut?) ja toivotti tervetulleeksi huomennakin. Kerroin olevani silloin jo matkalla kohti Haapsalua ja hän olisi tarjonnut kahvia tai jotain makeaa. Kiitin ja kieltäydyin, molemmat odottivat minua metsämökissä.
 

Palasin Samblataluun keittämään kahvit ja nautin Maiun tekemät pikkuherkut. Toisessa maistui lakritsi, jo vain kelpasi minulle! Ajoitus oli erinomainen, alkoi sataa kaatamalla ja minulle tuli kiire kerätä pyykkini narulta. Yhteen vinttihuoneista majoittui nainen yksikseen. 
 
Vaikka Laulasmaan nähtävyydet (onko niitä?) ja uimarannat jäävät minulta nyt näkemättä, tänne voisi palata joskus vaikka moottoripyöräreissulla. Tiedän ainakin mukavan majoituksen.
 

Anja viestitti, että Matti B. on nukkunut pois aamupäivällä. Hieno mies!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti