keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Helsinki; uudet näyttelyt

Huomasin jostain (Hesarin jutusta?), että Designmuseossa on näytteillä Kustaa Saksin upea Rajamailla-näyttely. Houkuttelin Ritun mukaani ja ehdotin keskiviikkoa, kun samana päivänä oli toimiston lukupiirin kevään viimeinen kokoontuminen.

Hanna Viitala

Jussi Tukiainen
Ullakaisa Kaarlela

Jätin Hannun pesemään aulan mattoa ja tekemään vuorostaan viikkosiivousta. Treffasin Ritun K-junassa, meillä oli hyvin aikaa käydä katsomassa joku toinenkin näyttely. Hän oli ehtinyt jo nähdä Kiasman ja kävelimme Töölönlahden kautta Kansallismuseoon. Esittelin hänelle "salaisen puutarhan", josta harmikseni olivat hävinneet entisajan hyötykasvipenkit, mutta istutuslaatikoissa oli kukkia ja kasveja, joista Ritu alan harrastajana tunnisti kaikki. Päivän teeman mukaisesti meidät houkutteli Kansallismuseoon "Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima" -näyttely, jota emme tosin meinanneet ensin edes löytää. Katsoimme muut näyttelyt ja kysymällä löysimme käsityönäyttelyn, mutta osa kirjotuista paidoista/vaatteista oli jo lähtenyt omistajiensa matkaan (kyseessä olikin Popup-näyttely).

Esiliinat 1800-luvun lopuulta

Unikkokirjottu paita, tuotu Suomeen keväällä 2022
Oleksandra Trešenko 2023. Näyttelyn jälkeen tekijä haluaa lahjoittaa tämän helmikirjontatyön Turun Ukraina-keskukseen kiitokseksi saamastaan avusta.

Hyvän lounaan söimme Ravintola Pääpostissa, buffetlounas aikaansai minulle taas kiristävän farkunnapin. Mutta kyllä oli hyvää! Kävelimme Designmuseoon ja mikä hurmaava näyttely meitä odottikaan! Siinä jäi Taidehallin ryijynäyttelykin toiseksi. Kyllä olisi äiti tykännyt!

Kustaa Saksi
Kustaa Saksi

Kustaa Saksi 

Hannu Hautala

Juha Metso

Ennen lukupiirin kokoontumista ehdimme vielä käydä lasillisilla Black Doorin terassilla. Ritu lähti etsimään mekkoa valmistujaisjuhliin, minä poikkesin Sanoma-taloon katsomaan Hannu Hautalan ja Juha Metson hienon näyttelyn "Legendan perintö". Hannu Hautalan valokuvista minäkin aikoinaan innostuin kuvaamisesta. Lukupiiriin osallistui vain noin puolet porukasta, seuraavan kerran kokoonnumme elokuun lopussa, lomien ja minun Viron reissujeni jälkeen.

Seuraavana päivänä polkaisin Ritun luokse. Istuimme tuulensuojaisessa kasvihuoneessa kukkaruukkujen ympäröiminä raparperipiirakka-kahveille. Kotiin viemisiksi sain raparperinvarsia ja puskan lipstikkaa. 

Keskiviiķko jäikin tämän viikon ainoaksi lämpimäksi päiväksi. Jos viime viikolla kävin uimassa, niin tällä viikolla otin lenkkipoolon ja pitkät housut takaisin käyttöön ja siirsin terassikukat sisälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti