Joulukirjan lisäksi kirjoitin aikoinaan myös kaikki
mieleiset joulureseptit kierrevihkoon. Joskus tein ystäville joulukortteja
(liimaa, leikkaa, askartele), johon lisäsin yhden tai useamman reseptin.
Nykyisin löydän reseptitkin läppärini tiedostosta tai blogistani.
Suunnitelmissa on joskus koota jouluresepteistä oma blogipäivitys. http://illusiafinland.blogspot.fi/2013/11/illusian-reseptit.html
Olen melko konservatiivinen jouluruokien suhteen,
mutta joka vuosi testaan jonkun uuden ruuan tai leivonnaisen, jonka resepti
päätyy kokoelmiini. Tai tuunaan vanhoja reseptejä ja saan vielä konservatiivisemman
kuopukseni kuohuksiin. Valkosipulia porkkanalaatikossa! Savupaprikaa
bataattivuoassa!
Kinkkua meillä ei ole ollut moneen vuoteen. Onkohan
koskaan tämän liiton aikana? Sen sijaan varaan aina puolikkaan savukalkkunan
Lohjan Suoramyynnistä. Porkkana- ja bataattilaatikot teen itse, viime vuosina
myös perunalaatikon, kun sain sen vihdoin onnistumaan. Sillejä teen erilaisia,
mutta yksi on varma: anjovismössö. Sitä valmistan usein myös vuodenvaihteessa,
vapuksi ja juhannukseksi. Nykylapset eivät osaa syödä silliä ja kalastakin
taitaa kelvata ainoastaan lämminsavulohi.
Rosollin pilkon perinteisesti aattoaamuna, olen
tuunannut sen hieman raikkaammaksi omenalla ja paprikalla. Yleensä teen aattoillaksi
myös jonkun salaatin, johon lisään hedelmiä ja juustoa/kylmäsavulohta/prosciuttoa
tai katkarapuja. Juomaksi sopii kuivahko kuohuviini.
Jälkiruokia ei yleensä kukaan jaksa syödä raskaan
aterian päälle. Jos Suvin porukat tulevat meille syömään, hän tuo kakun
tullessaan. Syön vuosittain vain pari joulutorttua, usein nekin Suvin tekemiä.
Joululeipomista olen vähentänyt vuosi vuodelta. Mieluummin vaihdamme makeat
herkut pariin hyvään juustoon, joiden kanssa tarjoan hillokkeita. Tänä vuonna
tein hilloja herukoista, luumuista ja viikunoista. Kahvin kanssa meille riittää
pikkuleipä, suklaakonvehti tai konjakki.
Karjalanpaisti, lihapullat ja maksalaatikko eivät
kuulu meidän joulupöytäämme.
Ennen joulunajan ruokia ja jouluähkyä minun alkoi
tehdä hillittömästi mieli basmatiriisiä, vaikka yleensä käytän vain
täysjyväriisiä. Tiedä sitten, johtuiko mieliteko joogatunnin musiikista vai
mistä, mutta tein meille pitkästä aikaa butterchickeniä ja sen lisukkeeksi
basmatiriisiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti