sunnuntai 20. joulukuuta 2015

20. kalenteriluukku: Jouluruuat


Joulukirjan lisäksi kirjoitin aikoinaan myös kaikki mieleiset joulureseptit kierrevihkoon. Joskus tein ystäville joulukortteja (liimaa, leikkaa, askartele), johon lisäsin yhden tai useamman reseptin. Nykyisin löydän reseptitkin läppärini tiedostosta tai blogistani. Suunnitelmissa on joskus koota jouluresepteistä oma blogipäivitys. 
http://illusiafinland.blogspot.fi/2013/11/illusian-reseptit.html

Olen melko konservatiivinen jouluruokien suhteen, mutta joka vuosi testaan jonkun uuden ruuan tai leivonnaisen, jonka resepti päätyy kokoelmiini. Tai tuunaan vanhoja reseptejä ja saan vielä konservatiivisemman kuopukseni kuohuksiin. Valkosipulia porkkanalaatikossa! Savupaprikaa bataattivuoassa!

Kinkkua meillä ei ole ollut moneen vuoteen. Onkohan koskaan tämän liiton aikana? Sen sijaan varaan aina puolikkaan savukalkkunan Lohjan Suoramyynnistä. Porkkana- ja bataattilaatikot teen itse, viime vuosina myös perunalaatikon, kun sain sen vihdoin onnistumaan. Sillejä teen erilaisia, mutta yksi on varma: anjovismössö. Sitä valmistan usein myös vuodenvaihteessa, vapuksi ja juhannukseksi. Nykylapset eivät osaa syödä silliä ja kalastakin taitaa kelvata ainoastaan lämminsavulohi.

Rosollin pilkon perinteisesti aattoaamuna, olen tuunannut sen hieman raikkaammaksi omenalla ja paprikalla. Yleensä teen aattoillaksi myös jonkun salaatin, johon lisään hedelmiä ja juustoa/kylmäsavulohta/prosciuttoa tai katkarapuja. Juomaksi sopii kuivahko kuohuviini.

Jälkiruokia ei yleensä kukaan jaksa syödä raskaan aterian päälle. Jos Suvin porukat tulevat meille syömään, hän tuo kakun tullessaan. Syön vuosittain vain pari joulutorttua, usein nekin Suvin tekemiä. Joululeipomista olen vähentänyt vuosi vuodelta. Mieluummin vaihdamme makeat herkut pariin hyvään juustoon, joiden kanssa tarjoan hillokkeita. Tänä vuonna tein hilloja herukoista, luumuista ja viikunoista. Kahvin kanssa meille riittää pikkuleipä, suklaakonvehti tai konjakki.

Karjalanpaisti, lihapullat ja maksalaatikko eivät kuulu meidän joulupöytäämme.

Ennen joulunajan ruokia ja jouluähkyä minun alkoi tehdä hillittömästi mieli basmatiriisiä, vaikka yleensä käytän vain täysjyväriisiä. Tiedä sitten, johtuiko mieliteko joogatunnin musiikista vai mistä, mutta tein meille pitkästä aikaa butterchickeniä ja sen lisukkeeksi basmatiriisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti