torstai 24. joulukuuta 2015

24. kalenteriluukku: Joulukirkko


Niin kauan kuin muistan, olen kuluttanut (Virkkalan) kirkonpenkkiä aattovesperissä. Jatkoin perinnettä omien lasteni kanssa, asiaa helpotti kirkon vieressä asuminen. Usein teimme vielä iltakävelyn hiljaisella hautausmaalla, jota kynttilämeri valaisi. Lohjalla asuessamme taisimme Hannun kanssa käydä kaksi kertaa yökirkossa. Koska istumapaikan saadakseen piti olla ajoissa paikalla, täydellä vatsalla alkoi nukuttaa jo ennen toimitusta. Itseämme piristääksemme kävelimme kirkkoon Moisionpellon kautta, samalla tuli tehtyä iltalenkki.

Vantaalla asuessamme emme ole aattona kirkoissa käyneet. Lähellä ei ole kirkkoa ja aattona on aina muutakin ohjelmaa. Ehkäpä joskus otamme vanhan tavan taas käyttöön?

Suvi on jatkanut perinnettä lastensa kanssa ja ipanat ovat käyneet jo usein aattovesperissä. Nykyisin on tarjolla lapsiperheiden joulukirkko, joka on kevennetty malli normiohjelmasta. Eikä ketään häiritse (ei ainakaan pitäisi), jos lapset vaeltavat toimituksen aikana käytävillä.

Suvi ja Sami kutsuivat meidät aattoaterialle ennen joulukirkkoa. Hyvin syöneenä alkaa varmasti nukuttaa, mutta ehkä tarkoitus onkin tainnuttaa lapset hiljaisiksi? Ennen Lohjalle lähtöä paistoin perunalaatikon, pilkoin rosollin ja veimme kynttilän Honkanummelle.

Ipanat olivatkin kiltisti täpötäydessä joulukirkossa. Meidän kyydissä olivat Onni ja Kerttu ja kävimme kirkonmenojen jälkeen viemässä kynttilät minun kummitätini ja Annan kummisedän haudoille. Poissaollessamme pukki oli käynyt ja lapset saivat toivomansa lahjat. Noelille näytti riittävän jäteauto, jota hän jäi ihmettelemään, kun me täysikuun paistaessa palasimme kotiin.

Petit Noël

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti