keskiviikko 23. joulukuuta 2015

23. kalenteriluukku: Joulumuorin kiireet


Vaikka olisinkin vapaalla, aatonaatosta tulee aina työntäyteinen päivä. Koti on siivottu ja leipomiset leivottu, joten voin keskittyä ruokien laittoon. Aamupäivällä pesukone pyörittää viimeiset pyykit ja minä valmistan kalat.

Yksi on varma: ainakin anjovismössöä on tarjolla. Sen lisäksi olen tehnyt vaihtelevasti erilaisia sillejä. Sherry-tomaattisilliä, sitruunasilliä, punajuurisilliä, kaikenlaista on tullut kokeiltua. Aiemmin tein myös lasimestarinsilliä, mutta lopetin, kun sain syödä sen yksin. Haikeudella muistelen Anni-mummun suutarinlohta, jonka olemassaoloa Hannu ei ymmärrä lainkaan. Vähän vastaavaa on boquerones, jotka saan nekin nauttia itsekseni Espanjan matkoilla.

Tämän joulun kalapöydässä on anjovismössön lisäksi tarjolla sitruunasilliä (BOY:n ohjeella) ja chilisilakkaa, jonka ohjeen nappasin Metro-lehdestä. Jouluateriaamme kuuluu myös lämminsavulohi.

Päivällä teen perinteisen Lohja-kierrokseni. Haen savukalkkunan suoramyynnistä, teen viimeiset ruokaostokset ja käyn äidin luona Virekodissa. Tällä kerralla en ota häntä mukaani, kun lähden kummeilleni kahville, kaikki normaalista poikkeava tuntuu tekevän äidistä kovin levottoman. Vien kynttilät Virkkalan hautausmaalle ja kotimatkalla poikkean ehkä parin ystäväni luona.

Yleensä teen porkkanalaatikon hyvissä ajoin pakastimeen, mutta nyt sekin jää aatonaatolle (pakastin on täynnä). Illalla keitän myös rosolliin tulevat juurekset ja esivalmistan perunalaatikon, jonka jätän yöksi kylpyhuoneen lämpimälle lattialle. Sillä aikaa Hannu silittää pyykit. Hän on aikaisempina vuosina tehnyt sekahedelmäsopan, mutta nyttemmin olemme luopuneet siitä ja riisipuurosta, syötyä tulee muutenkin aivan liikaa.

Äitini jouluperinteitä en ole jatkanut siltä osin, että hän valvoi aattoa vastaisen yön aina ties kuinka myöhään. Siitä huolimatta lahjoja löytyi vielä keväälläkin eri piilopaikoista. Minun ei tarvitse valvoa kinkun kypsymistä uunissa ja muutenkin jouluni on ajoissa valmis, yleensä viimeistään, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan. Tämän vuoden ainoan joulustressin sai aikaan Hannu, joka räjäytti eteisen remontin käyntiin muutama päivä ennen joulua. Juuri, kun olin saanut kodin siivottua joulua varten. Hän saikin siivota alakerran uudelleen ja julistimme oman joulurauhamme jo tiistai-iltana. Remontti jatkuu pyhien jälkeen, kunhan ensin keksimme miten.

ps. Hauskaa nimipäivää Noel!

Anjovismössö

2 purkkia anjovista
1-2 omenaa
punasipulia
2 keitettyä kananmunaa
150 g smetanaa
1 tl currya
sitruunapippuria
tilliä

Kaikki aineet silputaan ja sekoitetaan. Annetaan maustua kylmässä n. 8 tuntia.
Sopii vappubrunssille, juhannuksena uusien perunoiden seuraksi, jouluna rosollin kanssa tai ihan muuten vaan tummalle leivälle kun tekee suolaista mieli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti