perjantai 25. joulukuuta 2015

"Joulun pitkät pyhät"


Ystäväni Elli arvelee olevansa ainoa nainen Suomessa, joka ehtii nukkua päiväunet jouluaattona. Mutta hänen miehensä onkin Joulupukki, joka on liikenteessä puolestapäivästä iltaan asti.

Lasten ollessa pieniä riensimme jouluisin mummilasta toiseen. Jännitys puhkesi riehumiseen (mikäli emme perinteisesti olleet vatsataudissa), kun pienet serkukset kokoontuivat yhteen odottamaan Joulupukkia. Perheen keskeiset joulut ja omat jouluperinteet antoivat vielä odottaa itseään.

Kun tyttäret perustivat omat perheensä, tulivat he joinakin jouluina meille aterialle, joskus me kävimme heidän uusissa kodeissaan. Isän vielä eläessä vanhempani kävivät meillä jouluaterialla. Lohjalla asuessamme joulun päivät kuluivat ajellessa Lohjan ja Vantaan väliä, ettei Hannun vanhempien tarvinnut viettää joulua kahdestaan.

Tilanne rauhoittui muutettuamme Vantaalle. Pyrimme pysymään kotosalla niin paljon kuin mahdollista. Meille saa tulla, mutta mieluummin kerralla eikä joka päivälle ripotellen. Poistumme kotoa vain syömään tai kahville kutsuttuaessa ja kun lähdemme äidin luokse Virekotiin.

Sanonta ”joulun pitkät pyhät” kotosalla uudessa yöpaidassa lahjakirja kainalossa ja suklaata napostellen sohvan nurkassa on minulle edelleen illuusio. Mieluummin lähden kävelylenkille, jos sää sen sallii.

Yhden joulun olen suostunut viettämään ulkomailla, mutta silloin vietimme joulua adventista alkaen ja pieni kuusikin oli sisällä pikkujoulusta jouluun. Aattona kävimme jouluaterialla vanhempieni luona ja yöllä ajoimme Lohjalta lentokentälle. Pakkasta oli -27, onneksi auto käynnistyi. Perillä Fuerteventuralla oli lämmintä +27. Matkassa oli myös Annan kaveri Minna, molemmat teini-ikäisiä. Ehdimme viettää espanjalaisen uudenvuodenjuhlan ja aamulla lähdimme kotimatkalle. Teinit silmät ristissä valvomisen jäljiltä.

Karkausvuosi tekee ensi joulusta todella lyhyen, vain yksi ylimääräinen lomapäivä. Siinä on kaksi vaihtoehtoa; joko unohtaa kaikki joulutouhut tai aloittaa joulunvietto hyvissä ajoin heti adventista. Minä olen ehdottomasti jälkimmäisen kannalla.

Tämän vuoden Pikkukakkosen Joulukalenteri oli suosikkimme. Mainiot Maltti ja Valtti olivat meille uusi tuttavuus ja heidän seikkailujaan piti seurata joka päivä joko suoraan tai nauhoitettuna.

Tänä vuonna ilmestyi myös uusia joululauluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti