perjantai 12. huhtikuuta 2024

Porto

Aamulla meillä oli paljon aikaa ennen junan lähtöä. Emme halunneet maksaa 12€ hostelin aamiaisesta, vaan haimme läheisen Pingo Docen leipätiskiltä täytetyt sämpylät. Ei mitään pikaruokaa, asiakkaita oli jonoksi asti ja kaikki tehtiin käsin. Söimme sämpylä-jogurttiaamiaisen hostelin ruokailutilassa, sain sieltä myös pakollisen aamukahvini. Pakkasimme rinkat ja lähdimme metrolla Rossiolta yhdellä vaihdolla Santa Apoloniaan. Juna seisoikin jo asemalla ja löysimme omat paikkamme. Parin pysähdyksen jälkeen vaunumme oli aivan täynnä.

Campanhãn asemalla vaihdoimme lähijunaan, jolla pääsimme São Benton asemalle (pummilla, kuten aina). Kehotin Pirjoa katsomaan aseman kauniit kaakeloidut seinät, ennen kuin johdatin hänet Rivoli Cinema Hosteliin, jossa olen ollut ennenkin. Saimme pedit 4h naistendormista, jätimme rinkat lokkereihin ja jalkauduimme keskustaan.

Kävelimme alas Ribeiraan, iltapäivän auringossa oli vielä kuuma (+26). Ohitimme auringonpaisteiset terassit ja menimme muurin sisäpuolelle syömään Maison do Joãozinhon terassille. Kävelimme Ribeiran loppuun ja Luiz I -sillan kohdalla kapusimme rinteen raput ylös. Ohitimme katedraalin (siellä käymme huomenna) ja oikaisimme "huumekujaa" pitkin São Bentolle, josta olikin lyhyt kävely takaisin hosteliin. Suihkun jälkeen pesin vähän pyykkiä ja jätin ne pienelle parvekkeellemme kuivumaan. Illan vietimme hostelin tiloissa.

Yö 4h naistendormissa oli hiljainen, mitä nyt raollaan olevasta parvekkeenovesta kuului liikenteen melua. Toiseen alapetiin tuli dormin viimeinen asukas niin myöhään, että olimme ehtineet jo hetken nukkua. Söimme hostelin hyvän aamiaisen (suklaakakkua!) ja kävelimme katedraalille hakemaan vaelluspassit. Tällekin päivälle luvattiin +26 astetta.

Katedraalilta laskeuduimme alas Douro-joelle ja kävelimme Ponte Luiz I:n alempaa tasoa Vila Nova de Gaiaan. Ohitimme portviinitehtaiden varastot ja nousimme näköalatasanteille.

Takaisin kävelimme sillan ylempää tasoa ja pysähdyimme yhdelle terassille pretalle. Ylitimme Rua Catarinan ja aloimme etsiä lounaspaikkaa.

Kävimme Mercado do Bolhão -kauppahallissa, sielläkin olisi voinut syödä pintxoja tai kinkku-juustolautasia ja napata joltain tiskiltä mukaan lasillinen viiniä, mutta istumapaikat olivat harvassa ja halli täynnä lasi kädessä kierteleviä turisteja.

Kävelimme Trindadeen asti ja kohdalle sattui tosi mukava Bee Garden (from Poland to Porto), jonka kattoterassilla söimme hyvät salaattikulhot. Annoksen voi valita valmiilta listalta tai koota haluamansa ainekset erilliseltä listalta (10€). Siellä voimme käväistä Hannunkin kanssa vaellukseni jälkeen, kun asumme hoodeilla. Palasimme hosteliin, kävin suihkussa ja menin päikkäreille.

Pirjo laittoi viestiä, että oli lähtenyt kävelemään, kun ei saanut unta. Olin kehunut hänelle Livraria Lelloa, mutta sinne oli jatkuvat jonot. Puin päälleni ja etsin hänet kirjakaupan läheisestä puistosta. Iltakävelyn jälkeen jäimme yhdelle terassille pizzalle, jonka jaoimme. Oli mentävä taas suihkuun, kun palasimme hosteliin viettämään loppuiltaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti